Autorul masacrului de la liceul din Florida şi-a anunţat intenţia criminală acum cinci luni, pe YouTube, semnând cu numele său real. FBI nu l-a putut identifica!
Un editorial al lui Joseph Curl pentru Daily Wire.
Este FBI total incompetent? Sau pur şi simplu stupid?
Din nefericire, acestea sunt singurele două variante posibile.
După tragicul masacru de la liceul din Florida, care a provocat 17 morţi şi 14 răniţi, a fost dezvăluit faptul că FBI fusese avertizat încă de acum cinci luni în legătură cu atacatorul, Nikolas Cruz, de 19 ani.
Un video-blogge de pe YouTube a semnalat FBI în septembrie în legătură cu un comentariu alarmant la un video pe care îl postase: „Voi fi un trăgător profesionist la şcoală”, scria în comentariul al cărui utilizator era Nikolas Cruz – acelaşi cu al teroristului din Florida.
Însă joi, agentul FBI însărcinat cu ancheta masacrului de la liceul din Florida a declarat că Biroul (şi acum aşezaţi-vă bine pe scaun pentru ce urmează) nu a putut identifica persoana care a făcut comentariul.
Exact, FBI nu a putut identifica un utilizator YouTube al cărui „username” era realmente numele lui! Da, acelaşi FBI care cred că scurgerile de e-mail-uri de la conducerea Partidului Democrat aveau cumva legătură cu „ruşii”, acelaşi FBI care a interceptat oficiali ai echipei lui Donald Trump în campania electorală.
Biroul a primit informaţia despre comentariu anul trecut, a declarat Robert Lasky, agentul special care conduce divizia din Miami. Însă a adăugat că pontul nu includea şi alte detalii care să poată fi de ajutor.
„Nici o altă informaţie nu a fost inclusă în acel comentariu, care să ne indice timpul, localizarea sau identitatea reală a persoanei care a făcut comentariul”, le-a spus el reporterilor. „FBI a efectuat cercetări în bazele de date, verificări, dar nu a putut identifica persoana care făcuse într-adevăr comentariul.”
Zău! Păi Biroul – de Investigaţii! – ar fi putut începe cu ID-ul comentariului, unul Nikolas Cruz. Nu sunt un anchetator profesionist, însă mi se pare un loc potrivit de unde se putea începe.
Dacă ar fi făcut aşa, ar fi descoperit un puşti numit „Nikolas Cruz” la Marjory Stoneman Douglas High School care fusese exmatriculat pentru probleme disciplinare. Poate că atunci urechile lor s-ar fi ciulit puţin.
Apoi, FBI ar fi putut să facă legătura dintre acel „Nikolas Cruz” şi un alt tip care posta pe Instagram – unde, de asemenea, şi-a folosit numele real. Pe reţeaua de socializare există câteva fotografii ale lui Cruz mascat şi purtând armă.
„Dacă FBI nu l-a putut identifica pe trăgător după numele lui, atunci cum (televiziunea) 4chan a putut să-i găsească toate conturile online şi a decretat în mai puţin de o oră că era vorba de un nebun?”, a comentat cineva pe Reddit.
Însă FBI era prea ocupat în ultima vreme să lupte cu morile de vânt. Era plecat la vânătoare după o pradă grasă, încercând să descopere dovezi că Trump a fost complice cu ruşii, pentru a influenţa alegerile din 2016. În această amplă strădanie, au înregistrat telefoanele colaboratorilor lui Trump, pe baza unor mandate obţinute prin fraudă.
Biroul a fost şi scena unor tulburări interne. Un agent FBI, Peter Strzok, a fost retrogradat după ce mesajele schimbate cu amanta sa demonstrau ura faţă de Trump. Iar Strzok, s-a dovedit, a fost adânc implicat atât în ancheta privind complicitatea cu Rusia, cât şi în decizia de a o exonera pe Hillary Clinton în sordidul scandal al e-mail-urilor.
Directorul adjunct al FBI, Andrew McCabe, şi-a dat demisia la începutul lunii acesteia, se pare pentru abateri în investigarea e-mail-urilor lui Clinton.
De data aceasta, totuşi, nesfârşitele lacune ale FBI au ieşit la lumină. Dacă Biroul nu poate depista un puşti care îşi foloseşte numele real într-un mesaj de ameninţare, atunci poate că a sosit vremea ca agenţia să se desfiinţeze cu totul, în vederea unui nou început.