FBI a salvat peste 200 de victime ale traficului de persoane, inclusiv 84 de copii, în cadrul unei operațiuni de căutare la nivel național numită Operation Cross Country.
Forțele de ordine din Statele Unite au luat parte la această operațiune și au găsit 37 de copii care erau în mod activ dispăruți, precum și 141 de victime adulte, potrivit FBI. Cea mai tânără victimă salvată avea doar 11 ani, spun oficialii.
Directorul FBI, Christopher Wray, a numit traficul sexual „una dintre cele mai odioase infracțiuni" cu care se confruntă agenția, într-o declarație despre această operațiune.
„Din păcate, astfel de infracțiuni - atât împotriva adulților, cât și a copiilor - sunt mult mai frecvente decât își dau seama majoritatea oamenilor", a declarat Wray.
„Așa cum am făcut în această operațiune, FBI și partenerii noștri vor continua să găsească și să aresteze traficanții, să identifice și să ajute victimele și să crească gradul de conștientizare cu privire la exploatarea celor mai vulnerabili."
Peste 200 de instituții de stat, instituții locale și federale, precum și Centrul Național pentru Copii Dispăruți și Exploatați, au luat parte la 391 de operațiuni pe o perioadă de două săptămâni în această lună.Și au dus la identificarea sau arestarea de către anchetatori a 85 de persoane suspectate de exploatare sexuală a copiilor și de trafic de persoane, spun autoritățile.
Operațiunea FBI Atlanta a localizat 19 copii dispăruți și a dus la arestarea a patru traficanți
„Departamentul de Justiție s-a angajat să facă tot ceea ce ne stă în putere pentru a combate traficul de persoane care afectează grav supraviețuitorii și familiile lor", a declarat procurorul general Merrick Garland cu privire la această operațiune.
„Inițiativa presupune într-adevăr o perioadă concentrată de timp în care ne concentrăm doar pe problema traficului sexual de copii", a declarat șeful de secție al FBI, Jose Perez, care supervizează investigațiile privind infracțiunile violente.
„Ceea ce facem este să stăm de vorbă cu partenerii noștri locali și cu grupurile noastre de lucru și să identificăm anumite zone în care știm că traficul sexual este răspândit, iar noi vom dedica resurse și eforturi pentru a identifica și îndepărta victimele din acele zone."
România rămâne sursa primară pentru traficul de persoane
Conform celui mai recent raport al SUA, România rămâne țară sursă primară pentru traficul de persoane. Raportul Departamentului de Stat arată că „România rămâne o țară sursă primară pentru traficul de persoane exploatate sexual și pentru persoanele exploatate prin muncă în Europa”.
De asemenea, raportul spune că 77% din victimele identificate în 2021 sunt victime ale traficului sexual, iar traficanții sunt de cele mai multe ori cetățeni români care fac parte din grupurile de crimă organizată. Aceștia exploatează femeile și copiii români în traficul sexual în România, dar și în țări europene precum Cehia, Finlanda, Franța, Spania și Marea Britanie.
Potrivit documentului, și lucrătorii din Asia de Est sunt, în România, în risc de trafic de persoane din cauza lipsei accesului la informații în limba lor nativă. Numărul muncitorilor migranți care au intrat în România din Serbia a fost în 2021 de peste 9.500 de persoane, remarcă Departamentul de Stat al SUA.