Zeci de persoane din Statele Unite menţin contacte secrete pe internet cu membri sau simpatizanţi din alte ţări ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI), contacte pe care serviciile secrete americane nu le pot monitoriza pentru că sunt criptate, a declarat joi directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI), James Comey, citat de agenţia EFE.
În timpul unei audieri la Comitetul pentru Siguranţă Naţională din Senatul american, James Comey a precizat că atunci când SI identifică pe reţelele de socializare pe cineva care ar putea simpatiza cu această grupare, îi transmite un program de criptare care face imposibilă interceptarea ulterioară a comunicaţiilor, potrivit Agerpres.
Imediat ce o astfel de persoană este identificată, ea dispare din reţea datorită respectivului program de criptare, explică directorul FBI, susţinând că această instituţie nu reuşeşte să spargă respectivul program. Dar el a menţionat în continuare că Departementul Justiţiei discută cu societăţile din domeniul IT pentru a găsi o modalitate tehnică de a accesa respectivele comunicaţii, ţinând să adauge că, dacă se va reuşi acest lucru, interceptarea se va face numai pe baza unui ordin judiciar.
Întrebat despre posibilitatea ca printre refugiaţii sirieni pe care Administraţia Obama doreşte să-i primească în SUA să se infiltreze şi terorişti, James Comey a răspuns că 'nu există risc zero' şi în consecinţă trebuie 'să fim atenţi'.
La rândul său, directorul Centrului Naţional Antiterorist din SUA, Nicholas Rasmussen, a declarat că aproximativ 28.000 de persoane au călătorit în ultimii trei ani în zonele controlate de SI, dintre care 5.000 de occidentali, iar în rândul acestora din urmă sunt circa 250 de americani.