FBI avertizează: Prea mulți spioni ruși în SUA

Sandu Syndicate lovit de FBI Sursa foto: Arhiva EvZ

FBI avertizează: Prea mulți spioni ruși în SUA. Serviviul federal arată că, în ciuda eforturilor sale de a-i expulza, încă sunt prea mulți oameni ai lui Putin în țară.

FBI avertizează: Prea mulți spioni ruși în SUA. Directorul Biroului Federal de Investigații (FBI) a declarat că Rusia folosește „intermediari pentru schimbul de informații”, scrie publicația spaniolă 20 minutos.

Prea mulți spioni ruși

Christopher Wray a avertizat că încă sunt „prea mulți spioni ruși” care operează în Statele Unite ale Americii, în ciuda „eforturilor” Poliției Federale de a obține expulzarea acestora.

„Amenințarea din partea Contrainformațiilor ruse rămâne foarte mare. Amprenta lăsată de serviciile de informații ruse și de agenții ruși este încă foarte mare și continuăm să încercăm să o prevenim în toate modurile posibile”, a mai spus directorul FBI în timpul unui discurs susținut la Muzeul Spionilor din Washington.

Câți spioni ruși au expulzat americanii într-un singur an

Astfel, Christopher Wray a clarificat că această amenințare „nu este ceva nou”. Dar, a recunoscut el, acum autoritățile „recunosc într-o măsură mai mare că, sub conducerea președintelui Vladimir Putin, îngrijorarea cu privire la această problemă a crescut”, potrivit rețelei de televiziune CNN.

În acest sens, el a explicat că, în 2018, țara nord-americană a expulzat 60 de diplomați ruși care au fost identificați ca agenți de informații.

De asemenea, a dispus închiderea Consulatului Rusiei din orașul Seattle din cauza presupusei folosiri a unui agent neurotoxic pentru otrăvirea spionului rus Serghei Skripal în Marea Britanie.

Spionii lui Putin din Statele Unite, roluri tot mai specializate

„Rusia angajează nu numai agenți tradiționali de informații, ci și intermediari pentru schimbul de informații”, a spus Wray, explicând felul în care funcționează rețelele de spionaj ale Kremlinului de pe terotoriul american.

Christopher Wray a citat, pentru exemplificare, cazul unui cetățean mexican, arestat în anul 2020 și acuzat că a colaborat cu serviciile de informații ale Federației Ruse.

Cu toate acestea, directorul FBI a afirmat că, în ultimii ani, guvernul SUA „a făcut progrese în reducerea problemei” serviciilor de informații ruse.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR)