Creşterea rapidă a ritmului de contaminare cu noul coronavirus în sudul SUA este o „problemă gravă”, a avertizat vineri Anthony Fauci, directorul Institutului american de boli infecţioase, citat de France Presse.
„Avem o problemă gravă în anumite zone”, a declarat dr. Fauci, membru al celulei de criză COVID-19 create la Casa Albă de preşedintele Donald Trump, în cursul unei conferinţe de presă.
El i-a rugat pe tineri în special să dea dovadă de responsabilitate, subliniind că trăiesc într-o societate „interconectată”: „Dacă sunteţi infectaţi, veţi infecta pe altcineva, care va infecta la rândul lor pe altcineva”.
„Şi în cele din urmă, veţi contamina pe cineva vulnerabil, iar acesta poate fi o bunică, un bunic, un unchi care face chimioterapie sau un copil bolnav de leucemie”, a spus Fauci în conferința oraganizată la Casa Albă.
Cu puţin timp înainte, în aceeași conferință, vicepreşedintele Mike Pence a încercat să-i liniştească pe americani.
„Aproape jumătate din noile cazuri sunt cetățeni de 35 de ani, ceea ce este o informaţie încurajatoare”, a declarat Mike Pence.
„Suntem într-o poziţie mult mai bună. Adevărul este că am încetinit numărul infecțiilor, am aplatizat curba contaminărilor”, a spus vicepreşedintele.
El i-a rugat pe tineri să urmeze măsurile de distanţare fizică şi de igienă, dar nu a vorbit de purtarea măștii de protecție.
Ce acuzaţii i se aduc celebrului medic Anthony Fauci
Dr. Anthony Fauci este consilier al președintelui Donald Trump, dar și cel mai popular american în această perioadă de pandemie. Un sondaj recent arăta că americanii au încredere mai mare în Fauci decât în Trump.
Însă anul trecut, Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase, organizația condusă de Dr. Fauci, a finanțat oamenii de știință de la Institutul de Virologie Wuhan și alte instituții pentru a cerceta coronavirusul de la lilieci.
În 2019, cu sprijinul NIAID, Institutului Național de Sănătate au dat 3,7 milioane de dolari pe parcursul a șase ani pentru cercetări. Programul a urmat încă un proiect de 5 ani de 3,7 milioane de dolari pentru colectarea și studierea coronavirusurilor de la lilieci, care s-a încheiat în 2019, adunând totalul la 7,4 milioane de dolari.
Mulți oameni de știință au criticat aceste cercetări – care implică manipularea virușilor în laborator în ideea de a analiza faptul că poate infecta omul – deoarece creează riscul de a începe o pandemie în urma eliberării accidentale.
Se crede că SARS-CoV-2, virusul care cauzează acum o pandemie globală, are originea în lilieci. Serviciile americane, după ce au afirmat inițial că coronavirusul s-a produs în mod natural, a recunoscut luna trecută că pandemia s-ar fi putut produce printr-o scurgere din laboratorul Wuhan.
Dr. Fauci nu a răspuns la solicitările cerute de Newsweek .
Dr. Fauci este renumit pentru activitatea sa în perioada crizei de HIV / SIDA din anii ’90. Născut în Brooklyn, a absolvit primul la Cornell University Medical College în 1966.
În calitate de șef al NIAID din 1984, a servit în funcţia de consilier pentru fiecare președinte american începând cu Ronald Reagan.
Sursa: Agerpres