Fatah, partidul preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, şi mişcarea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza, au semnat ieri, la Cairo, un acord prin care pun capăt conflictului dintre cele două facţiuni rivale şi deschid calea formării unui guvern interimar de uniune naţională, care va stabili ulterior data alegerilor prezidenţiale şi legislative.Israelul ameninţă gruparea care controlează Cisiordania cu măsuri de retorsiune.
Şefii delegaţiilor Hamas şi Fatah "au ajuns la un acord după ce dezbătut o serie de subiecte, printre care şi formarea unui guvern de tranziţie", a precizat agenţia oficială egipteană Mena, citând un comunicat transmis la scurt timp după reuniune. Şeful delegaţiei Fatah, Azzam al-Ahmad, a confirmat semnarea acordului dintre cele două mişcări în vederea formării unui "guvern de independenţi", care "va pregăti alegerile prezidenţiale şi legislative ce vor fi organizate anul următor", potrivit agenţiilor internaţionale, preluate de Agerpres.
Acest acord, care a surprins nenumăraţi oficiali tocmai din cauza diviziunilor profunde dintre Hamas şi Fatah cu privire la soluţionarea conflictului îndelungat cu Israelul, a fost semnat la Cairo, sub mediere egipteană şi urmat de o serie de reuniuni secrete. "Cele două părţi au semnat acordul. Toate neînţelegerile au fost rezolvate", a confirmat şi Taher Al-Nono, purtătorul de cuvânt al mişcării Hamas. Cele două părţi au ajuns de asemenea la un acord privind eliberarea prizonierilor politici şi restructurarea forţelor de securitate din Gaza şi Cisiordania.
Restaurarea unităţii politice palestiniene este crucială pentru crearea unui stat palestinian care să poată convieţui în pace cu Israelul şi pentru reluarea negocierilor palestiniano-israeliene menite să instaureze pacea în Orientul Mijlociu pe baza principiului existenţei a două state. Al-Ahmad şi Abu Marzouk, şeful delegaţiei Hamas, au declarat că acordul a acoperit toate subiectele divergente, inclusiv formarea unui guvern interimar, aranjamentele de securitate, precum şi restructurarea Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei în vederea includerii Hamas în rândurile ei.
Israelul - acordul este o "greşeală fatală"
Reacţiile părţii israeliene au fost diferite. Cea mai dură a venit din partea ministrului de Externe, Avigdor Lieberman, care a spus răspicat că executivul de la Ierusalim nu va negocia cu un guvern palestinian din care vor face parte membri ai grupării Hamas. Mai mult, el l-a avertizat pe Mahmoud Abbas că acordul dintre cele două facţiuni palestiniene rivale ar putea duce la preluarea controlului Cisiordaniei de către Hamas. Mai exact, a explicat el, acest lucru s-ar putea întâmpla după eliberarea de către Fatah a activiştilor Hamas deţinuţi în închisorile din Cisiordania.
Lieberman a ameninţat Autoritatea Palestiniană cu măsuri de retorsiune după acordul de la Cairo. "Cu acest acord a fost încălcată o linie roşie (...) Dispunem de un vast arsenal de măsuri, între care suprimarea statutului de VIP pentru Abou Mazen (Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene) şi Salam Fayyad (premierul palestinian), ceea ce nu le-ar permite să mai circule liber în Cisiordania", a declarat Lieberman pentru postul de radio militar israelian. "Am putea de asemenea să îngheţăm transferul de impozite reţinute de Israel în contul Autorităţii Palestiniene", a adăugat el.
La rândul său, premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a somat pe liderul Fatah, Mahmoud Abbas, să aleagă între pacea cu statul evreu şi gruparea Hamas. "Autoritatea palestiniană trebuie să aleagă între pacea cu Israelul şi pacea cu Hamas. Nu poate avea pace cu cele două deoarece Hamas face eforturi să distrugă statul Israel şi o spune deschis", a declarat acesta. Acordul este o "greşeală istorică" care poate împiedica formarea unui stat palestinian, a avertizat şi preşedintele israelian Shimon Peres.
Răspunzând temerilor formulate de oficialii israelieni, Mahmoud Abbas a subliniat astăzi că negocierile de pace cu Israelul vor fi în continuare gestionate de gruparea sa, Fatah. Mai mult, viitorul guvern de uniune naţională, a cărei structură va fi anunţată în curând, va funcţiona în baza unor principii stabilite de el însuşi, a adăugat Abbas, citat de ziarul Haaretz.
Rusia şi Iranul au salutat acordul de ieri, în timp ce UE a anunţat ca vrea să examineze mai întâi textul acestei înţelegeri, sugerând că ar prefera ca gruparea Fatah să aibă un cuvânt mai greu de spus în viitoarea formulă de guvernare palestiniană. Acordul reliefează şi rolul regional tot mai important al noului guvern de la Cairo care a promovat intens negocierile între Fatah şi Hamas şi ia acum în calcul reexaminarea acordului de livrare de gaze naturale către Israel.