Războiul a cauzat pagube de minimum 4-6 miliarde de dolari în Fâşia Gaza, a indicat astăzi adjunctul ministrului palestinian al economiei, Tayssir Amro, potrivit căruia ţările donatoare trebuie să se reunească în Norvegia în septembrie, relatează France Presse.
Tayssir Amro a explicat pentru AFP că această cifră nu ţine cont decât de “daunele cu impact direct asupra economiei din Fâşia Gaza şi ar putea creşte odată adăugate efectele indirecte asupra populaţiei”.
O evaluare mai exactă va fi realizată odată ce va reveni calmul în enclava palestiniană suprapopulată şi sub blocadă, unde cel puţin 1.850 de persoane au murit şi aproape jumătate de milion au fost strămutate, a spus el.
Amro nu a oferit detalii despre reuniunea ţărilor donatoare.
Israelul şi organizaţia Hamas, care controlează Gaza, respectau marţi un armistiţiu în teritoriu, de unde trupele israeliene s-au retras după 29 de zile de ofensivă aeriană şi apoi terestră. Armistiţiul, obţinut prin mediere egipteană şi americană, ar trebui să dureze 72 de ore.
În afară de sutele de case distruse, de o săptămână unica centrală electrică din Fâşia Gaza a încetat să mai funcţioneze, după un bombardament israelian.
Enclava palestiniană, supusă din 2006 unei blocade impuse de Israel, suferă de o penurie cronică de apă şi de probleme grave cu aprovizionarea cu electricitate, mai scrie AFP, preluată de Agerpres.
Chiar şi în vremuri de pace, întreruperile de curent în Gaza sunt la ordinea zilei, de la 8 la peste 12 ore pe zi, afectând spitale, şcoli, magazine sau chiar uzine de tratare a apei în acest teritoriu de 1,8 milioane de locuitori.