Fashion preoţesc la Romexpo

Fashion preoţesc la Romexpo

Veşminte, icoane, cărţi şi obiecte bisericeşti pot fi achiziţionate, până mâine, de la expoziţia cu vânzare organizată în Bucureşti.

De la mir din Oraşul Sfânt, pentru suflet, la veşminte fine şi vin liturgic, pentru trup, toate aşteaptă să fie cum părate, astăzi şi mâine, la Târgul Internaţional de Veş minte, Icoane, Cărţi şi Obiecte Bisericeşti (TOB), organizat la pavilionul Romexpo din Capitală.

Târgul, aflat deja la a cincea ediţie, a adunat, ieri, în prima zi, preoţi din toată ţara şi din străinătate, curioşi să vadă ultimele „tendinţe” în domeniul religios, la standurile celor 80 de firme expozante. „Business to business”

„Avem, ca noutate, o cădelniţă electronică adusă din Italia şi adaptată specificului ortodox, avem şi laser pentru aplicarea broderiilor. E prezentă şi o firmă de producţie de muzică bisericească, cu drepturi de autor. După cum vedeţi, firmele s-au profesionalizat. E un târg business to business”, face reclamă, încă de la intrare, Andrei Epure, unul dintre organizatori. Asta, în timp ce măicuţele „mişună” după iconiţe.

Policandru - 30.000 de lei, icoane cu Maica Domnului - 5.000 de lei/bucata, icoane mici - 3.000 de lei/bucata - aşa arată lista de preţuri a firmei ilfovene Renaşterea Production SRL. „În funcţie de dorinţa clientului, noi nu refuzăm nimic. Facem şi sarcofage cu capac din argint, cu lucrătură manuală”, explică secretul succesului în această afacere managerul Rodica Savu. Nu duce lipsă de clienţi şi nici de criză nu-i e frică: „Biserici s-au tot construit şi o să se construiască în continuare”.

Cât despre veşmintele bisericeşti, la TOB, acestea nu ţin cont de trend, ci de canoane. „De Înviere, de Înălţare şi la cununii se poartă alb, în celelalte zile - grena şi vernil, iar în Postul Mare - negru”, adaugă Raluca Schmith, reprezentantul Veşminte SRL. Cine se respectă vrea catifea

Asta, în timp ce un preot vizitator nu se poate decide ce sutană să-şi cumpere. Aşa că prinde materialul între degete ca să-i simtă fineţea. „În parohiile care se respectă sunt alese veşmintele din catifea, care dă o eleganţă deosebită, dar catifea cu bumbac 100%, ca să nu transpire”, completează Schmith. O haină preoţească are preţuri între 150 şi 1.000 de euro.   Vizitatorii târgului, care au plătit 3 lei la intrare, degustă gratis vinul liturgic, a dus tocmai din Grecia. Fie că sunt sau nu obişnuitele bisericii, „femeile se dau în vânt după el”, specifică Alexandru Ulea, înconjurat de sticle cu vin de 10 euro/bucata. „Acum, când e criză, oamenii se apropie de Dumnezeu şi se gândesc la o donaţie pentru biserică”, e convinsă şi Cornelia Voica, de la Greek Art, un alt expozant. Ea a adus butoni cu rubine şi pocaluri din argint suflate cu aur.

Mai mult, organizează o tombolă, la care, mâine, în ultima zi de târg, se pot câştiga un set de vase, butoni şi un sfeşnic. La această tombolă, norocul nu te ajută. Doar Cel de Sus!

Subiectul a fost dezbătut şi în emisiune "Evenimentele zilei" de la B1, care se difuzează zilnic, de luni până joi 14:00 - 18:00 şi vineri 14:00 - 17:00.
Puteţi intra în direct cu emisiunea „Evenimentele zilei” pe YM, pe ID-ul evztv, în intervalul orar menţionat mai sus. De asemenea, ne puteţi contacta şi prin email, la evztv@evz.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News