Dumitru Dan, Paul Pârvu, Gheorghe Negreanu și Alexandru Pascu. Ei sunt românii care au făcut înconjurul lumii în opinci.
Au plecat în aventura vieții lor și au făcut înconjurul lumii în opinci. Totul părea o nebunie, dar povestea lor nu va fi uitată niciodată.
Românii care au făcut înconjurul lumii în opinci și costum popular
În vara anului 1908, celebra agenție de sport și turism din Paris, Touring Club de France, a făcut un anunț uluitor. Curajoșii care vor parcurge 100.000 de km pe jos, ocolind Pământul doar cu mijloace materiale proprii, vor primi un premiu de 100.000 de franci francezi.
S-au încumetat patru români: Dumitru Dan, Paul Pârvu, Gheorghe Negreanu și Alexandru Pascu. Liderul grupului, Dumitru Dan, a pus condiția ca el și prietenii să fie lăsați doi ani să se pregătească în țară. Urmau să străbată 100.000 de kilometri în doar… șase ani.
Tinerii, care știau să vorbească franceză și germană au hotărât ca fiecare să mai învețe încă o limbă străină. În plus, au început să studieze cartografia, meteorologia, etnografia și să obțină și multe cunoștințe de medicină.
Și, indiferent de starea vremii, zilnic mergeau 45 km pe jos și s-au specializat și în cântece și dansuri populare românești, dar și cântatul la fluier și acordeon. Se gândeau că astfel vor putea primi susținerea materială de care aveau nevoie.
Însoțiți de câinele Harap
În aprilie 1910, pe o vreme ploioasă și friguroasă, îmbrăcați în costume naționale și încălțați cu opinci, au pornit în călătoria vieții, însoțiți de câinele lor, Harap. În trei zile au ajuns la Budapesta, apoi la Viena. Acolo au dat și prima reprezentație, într-un teatru de cartier și au câștigat și primii bani.
Pascu își doarme somnul de veci în India
A doua reprezentație a fost la Berlin, apoi au ajuns la Oslo, Stockholm și Helsinki, unde au avut un succes enorm. La sfârșitul lunii iulie, au ajuns la Moscova, iar în octombrie la Vladikavkaz. 200 de kilometri au mers în condiții grele ca să vadă Tbilisi.
În deșertul Sudanului, au stat 11 zile fără să bea apă proaspătă sau să întâlnească vreun pom unde să se adăpostească de soarele arzător și au fost sleiți de puteri după ce au traversat Madagascarul. De aici au ajuns în Australia, la bordul unui vas.
La Mumbay însă, a avut loc o nenorocire. În timp ce Dan, Negreanu și Pârvu au plecat în oraș să facă cumpărături, Pascu a murit în timp ce povestea călătoria, intoxicat cu opium. El își doarme somnul de veci în capitala Indiei.
În mai 1915, Pârvu moare cu picioarele amputate
Cei trei studenți alături de câinele Harap și-au continuat drumul, plini de durere… După ce parcurg Africa de Sud, românii debarcă în ianuarie 1912 la Rio de Janeiro. În timp ce traversau munții Nau Lin pe o ploaie rece, Negreanu se rostogolește, se lovește de stânci și cade într-un pârâu.
Prietenii reușesc să-l scoată din apă, îl duc la spital, dar a doua zi trece la cele veșnice. În urma drumurilor din Siberia și Alaska, Paul Pârvu se îmbolnăvește la Jacksonville, Florida. Îl roagă pe Dumitru Dan să-i lase câinele și să-și continue drumul.
Din păcate, moare și el cu picioarele amputate. Dan reușește însă să ajungă în Haiti, Jamaica, Puerto Rico, Barbados şi Venezuela, apoi la Lisabona.
În ziua în care a primit premiul cel mare, a împlinit 34 de ani
Odată cu începerea războiului, Dan e însă obligat să întrerupă totul și să se întoarcă în țară. Mai avea de parcurs doar… 4000 de km. În vara anului 1923, Touring Club de France i-a stabilit acestuia un itinerar pentru a parcurge distanța rămasă. Tânărul Dan pleacă de la București și sosește la Paris, exact în ziua în care Franța își sărbătorea ziua.
Aceeași zi în care Dan a împlinit 34 de ani. După ce a prezentat raportul călătoriei, a fost primit cu căldură și, după atâta drum străbătut, intră în posesia celor 100.000 de franci, alături de titlul de campion mondial. Singurul român care a ocolit Pământul în opinci, acesta își doarme somnul de veci într-un cimitir din Buzău...
Sursă foto: ziarullumina.ro, ziarulnational.md