Farsa scrutinului pentru autonomie continuă în Ucraina

Activiștii pro-ruși din estul Ucrainei își mențin decizia de a organiza referendumul asupra autonomiei duminică, în ciuda unui apel venit din partea președintelui rus, Vladimir Putin.

Hotărârea a fost anunțată de liderii separatiști, în finalul unor consultări cu susținătorii acestei mișcări, după cum a relatat presa ucraineană. Vladimir Putin a cerut, miercuri, o amânare a acestui scrutin, până când vor fi create condițiile necesare unui dialog.

Autoritățile ucrainene nu vor lua în considerare rezultatele, iar operațiunea antiteroristă va continua. Milioane de baloturi cu buletine de vot au fost pregătite pentru scrutinul de duminică.

Decizia a fost anunțată de liderii separatiștilor din regiunile Donețk și Luhansk, care susțin că ar fi fost adoptată „în uninimitate”. Sugestia de a amâna votul a venit din partea „unei persoane căreia într-adevăr îi pasă de oamenii din sud-est, dar noi suntem portavocea poporului”, a spus Denis Pușilin.

Tensiuni în creștere

Conflictele în regiune nu au fost aplanate, iar votul le-ar putea exacerba și chiar ar putea arunca țara într-un adevărat război civil. Moscova a promis că „va proteja drepturile populației rusofone” din Ucraina în fața unui guvern „nedemocratic” de la Kiev. Trupele guvernamentale ucrainene au recâștigat controlul asupra unor clădiri ocupate de rebeli în Est.

Referendumul din 11 mai ar putea fi similar celui din martie, din Peninsula Crimeea, când s-a aprobat secesiunea de Ucraina și alipirea la Rusia. „Acest referendum local ar trebui să nu aibă loc, nici în 11 mai, nici altă dată”, declară oficialii UE, care-l consideră „neautorizat și ilegitim”, riscând să ducă la o escaladare a situației. Analiștii politici susțin că separatiștii ucraineni nu ar merge mai departe cu această inițiativă și cu aceste acțiuni în general, dacă nu ar avea sprijinul Moscovei. Iar declarația lui Putin a fost făcută „de formă”, pentru a arăta comunității internaționale că el nu susține mișcarea separatistă.