Americanii ar putea accelera eliminarea vizelor pentru statele aliate.
Procesul de eliminare a vizelor pentru cetăţenii ţărilor aliate Statelor Unite, printre care şi România, ar putea fi accelerat dacă legislativul american aprobă un proiect de lege în acest sens depus marţi de patru membri ai Congresului.
Practic, propunerea avansată de congresmanii Mike Quigley şi Steve Chabot, pe de o parte, şi de senatorii Barbara Mikulski şi Mark Kirk, pe de alta, vizează modificarea criteriilor de admitere a ţărilor aliate în Programul Visa Waiver.
Cetăţenii celor 36 de ţări incluse în acest program pot călători în SUA fără viză pentru o perioadă de 90 de zile. În prezent, criteriul de admitere a unei ţări în program este rata de refuz a cererilor de viză care nu trebuie să depăşească trei procente.
Propunerea constă în asocierea a două criterii în procesul de evaluare a unei ţări înainte de admitere: rata de refuz a cererilor de viză, care să crească de la 3%, cât este în prezent, la 10%, şi rata de depăşire a perioadei de şedere prevăzută în viză care nu ar trebui să depăşească 3%. Actualul sistem nu este eficient, au argumentat congresmanii.
IDEAL. Viza pentru America este greu de obținut pentru mulți români
Românii nu sunt un risc
Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, apreciază că propunerea ar putea ajuta România. Este foarte important să se dezbată în Congres acest program, spune Diaconescu pentru EVZ.
"E momentul să se discute şi la nivelul instituţiilor din domeniul securităţii naţionale criteriile de admitere în program, care pot fi reevaluate din punct de vedere tehnic", consideră el.
"Din păcate, rata de respingere a vizelor pentru români nu este suficient de redusă, deşi dacă ne luăm după perioada pe care românii o petrec în SUA, după modul în care ei se încadrează în muncă, putem spune că românii nu reprezintă un risc semnificativ pentru SUA", a opinat Diaconescu. România a avut, în anul fiscal 2011, o rată de respingere a vizelor de 22,4%.
"Reformarea programului ne va consolida relaţiile cu aliaţii internaţionali.“
MIKE QUIGLEY, congresman democrat
GHID
Paşi de parcurs pentru solicitanţi
La jumătatea anului 2010, ambasada Statelor Unite în România a anunţat că toate cererile de viză temporară vor fi depuse doar online, prin intermediul unui formular electronic unic.
Formularul DS-160, tradus şi în limba română, poate fi accesat direct de pe site-ul ambasadei iar solicitanţii îşi vor putea ataşa poza prin simpla încărcare a acesteia din computerul personal.
După completare, formularul va fi trimis automat spre procesare, solicitanţii trebuind să printeze doar pagina de confirmare, cu care se vor prezenta la interviul programat prin intermediul call-center-ului.
Taxa de solicitare a vizei poate fi plătită la orice sucursală din ţară a Băncii Transilvania. În prezent, dacă un solicitant aplică pentru o viză temporară de mai multe ori în decursul unui an, fiecare refuz contează în rata finală de respingere.
Proiectul depus acum patru zile în Congresul american prevede contabilizarea unui singur refuz în astfel de situaţii.