Rusul a atacat Ucraina și aproape că a distrus o declarație comună; americanul a plutit ca o amenințare pentru viitorul blocului.
Donald Trump și Vladimir Putin nu au fost în fotografie în fața Pão de Açúcar (colină de la Rio de Janeiro unde se află şi statuia Christului; n. trad.) și nici nu au gustat din caipirinhas (băutură tradiţională braziliană, care conţine rachiu de trestie de zahăr, lămâie verde, gheaţă pisată şi zahăr; n. trad.) oferite liderilor mondiali la Muzeul de Artă Modernă. Chiar și așa, au găsit modalitățile de a perturba reuniunea G-20 de la Rio, transmite oglobo.
Putin putea fi arestat
Președintele Rusiei şi-a anulat deplasarea dintr-un motiv simplu: ar putea ajunge la puşcărie dacă ar păși pe pământ brazilian. Putin face obiectul unui mandat de arestare emis de Tribunalul Penal Internațional. Pentru a evita o surpriză nedorită, a preferat să rămână la Moscova.
În ciuda distanței de 11 mii de kilometri, grangurele de la Kremlin s-a făcut remarcat în Parcul Flamengo. În ajunul întâlnirii, el a autorizat un bombardament asupra centralelor electrice ucrainene. Ofensiva a înfuriat țările europene și aproape că a distrus declarația comună a G-20.
Impasul a fost rezolvat printr-o soluţie diplomatică improvizată: textul final a condamnat războiul fără a menționa Rusia, care a început conflictul. Soluția nu a fost pe placul nimănui, dar a împiedicat încheierea summit-ului fără un consens – ceea ce ar fi fost considerat un fiasco al dimensiunilor planetare.
Trump nu e încă președinte
Proaspăt ales la Casa Albă, Trump nu a participat nici el la reuniune. Delegația americană a fost condusă de Joe Biden, fost președinte în funcție până în luna ianuarie. Democratul s-a încurcat în propria sa agendă și a reușit să rateze fotografia de lansare a Alianței Globale împotriva Foametei și Sărăciei, principala moștenire a Braziliei ca gazdă a G-20.
În timp ce Biden îşi făcea gafele, umbra succesorului său plutea peste [laguna] Guanabara. Republicanul se opune ferm la tot ce au negociat liderii globali: de la impozitarea celor superbogați la tranziția energetică, de la îngrijorarea cu privire la urgența climatică la lupta împotriva inegalităților.
Ieri, în ultima zi a reuniunii, președintele Lula i-a transmis un mesaj lui Trump: "În lupta pentru supraviețuire, nu există loc pentru negaţionism și pentru dezinformare". Mai târziu, când și-a luat rămas bun de la oaspeți, brazilianul și-a amintit de o frază a lui Nelson Mandela: "Este ușor să demolezi și să distrugi, eroii sunt cei care construiesc".
Frumoase cuvinte, dar peste exact două luni puterea va reveni în mâinile omului portocaliu.