FĂRĂ PRECEDENT. Medicii anesteziști din dosarul „Mită contra viață”, condamnare cu suspendare și obligați să muncească 100 de ore în folosul comunității!

FĂRĂ PRECEDENT. Medicii anesteziști din dosarul  „Mită contra viață”, condamnare cu suspendare și obligați să muncească 100 de ore în folosul comunității!

Doi medicici anesteziști de la Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, soții Nicoleta și Dorin Arhire, au fost condamnați cu suspendare și muncă în folosul comunității de judecătorii Tribunalul Constanța, într-un caz fără precedent. Sentința nu este definitivă. Cel de-al treilea acuzat din acest caz, chirurgul Marius Militaru se va judeca separat într-un alt dosar, următorul termen pe 2 septembrie

Dorin Arhire: 2 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe un termen de 3 (trei) ani.

  • În baza art. 93 alin. 2 lit. a, b Cod penal impune inculpatului să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii comunitare.
  • În baza art. 93 alin. 3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Constanta sau în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice din mun. Constanţa, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, inculpatul nu poate presta această muncă, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare. Numărul zilnic de ore urmează a se stabili conform legii de executare a pedepselor.

 

Nicoleta Arhire, 2 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe un termen de 3 (trei) ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

În baza art. 93 alin. 3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Constanta sau în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice din mun. Constanţa, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, inculpata nu poate presta această muncă, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare. Numărul zilnic de ore urmează a se stabili conform legii de executare a pedepselor.

În baza art. 93 alin. 2 lit. a, b Cod penal impune inculpatei să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii comunitare.

Confiscarea banilor

 

"În baza art. 289 alin. 3 Cod penal dispune confiscarea specială de la inculpatul Arhire Dorin a sumei de 1.000 lei, primită de acesta cu titlu de mită de la martorul denunţător Dumitru Ion la data de 05.12.2014. Respinge cererea de confiscare extinsă a sumelor de 3.450 euro, 2 USD, 45 lire sterline şi 4.700 lei, bani ridicaţi din birourile inculpaţilor Arhire Dorin şi Arhire Nicoleta. În baza art. 162 alin. 4 Cod procedură penală dispune restituirea sumelor de 3 450 euro, 2 USD, 45 lire sterline şi 2.400 lei inculpatului Arhire Dorin şi suma de 2.300 lei inculpatei Arhire Nicoleta. În baza art. 274 alin. 1, 2 Cod procedură penală obligă inculpaţii Arhire Dorin şi Arhire Nicoleta la plata a câte 3.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 08.07.2015."

 

Drama pensionarului

Cazul pensionarului Ion Dumitru, obligat să dea mită pentru o operație pe inimă, este sfâșietor. El se ruga de medici să-l ajute să trăiască încă doi ani, până când nepotul va împlini 14 ani.

„Nepotul are 12 ani. Dacă eu mor, moare și el, nu se poate descurca singur la vârsta asta. Dar, dacă eu trăiesc măcar încă doi ani, deja este mărișor și poate să-și ia viața în mâini. Atât dacă aș mai trăi, doi ani pentru nepotul meu... De-asta vreau să fac operația”, s-a plâns bătrânul.

De altfel, bătrânul nici măcar nu a avut banii pentru șpagă, i-au dat anchetatorii DNA din fondul de flagrant. Procurorii arată că cei trei medici ar fi pretins 3.000 de lei de la Dumitru pentru. Banii erau împărțiți astfel: 2.000 de lei pentru chirurg, iar 1.000 de lei pentru anesteziști.

 

Filmul acestui caz, în baza motivării Tribunalului Constanța.

8-14 MARTIE

Dumitru a povestit la DNA că, în această perioadă, a fost internat la SCJU Constanța, iar Militaru i-ar fi cerut 5.000 de lei pentru efectuarea operației pe cord. Pentru că a refuzat să dea banii, el a fost externat.

4 NOIEMBRIE

Dumitru a suferit un stop cardiac și a fost internat, până pe 10 noiembrie. De această dată, Militaru i-ar fi cerut 3.000 de lei, 2.000 de lei înainte de operație, și 1.000 de lei după efectuarea intervenției chirurgicale.

17 NOIEMBRIE

Dumitru a încercat să se interneze la SCJU, dar, potrivit denunțului, nu ar fi fost internat deoarece nu avea suma pretinsă: 3.000 de lei. Militaru ar fi refuzat suma modică de 200 de lei.

23 NOIEMBRIE

Dumitru s-a dus la DNA și a făcut denunț, el arătând procurorilor că a doua zi se va duce să se interneze la SCJU Constanța.

24 NOIEMBRIE

Dumitru, care are aparatură de înregistrare montată pe corp, a luat legătura cu Militaru, iar chirurgul l-a trimis la anestezistul Nicoleta Arhire. Aceasta îi explică cum erau împărțiți banii: chirurgul primea 2.000 de lei, în două tranșe, iar anestezistul 1.000 de lei.

5 DECEMBRIE

Dumitru, împreună cu soția sa Natalia, a intrat în biroul anesteziștilor. El i-a dat lui Dorin suma de 1.000 de lei, suma stabilită cu Nicoleta, soția anestezistului. „Da! Zece! Nu așa ai vorbit?”. Soții Dumitru s-au dus la Militaru și i-au dat 2.000 de lei. Militaru i-a pretins alți 1.000 de lei, după operație. Dumitru este operat de Militaru și Dorin.

11 DECEMBRIE

Dumitru este externat, după ce operația a reușit.

15 DECEMBRIE

Dumitru, care are pe el montată aparatură de înregistrare, s-a deplasat la sediul SCJU Constanța și i-a dat 1.000 de lei lui Militaru. Banii i-a pus pe birou, așa cum medicul i-a indicat. „Domnu’ doctor, așa cum am stabilit... și mulțumesc frumos pentru toate și respectul dumneavoastră... Ce v-am promis, v-am dat! Uitați, mai am aicea... așa... și restul de bani”. Imediat după flagrant, procurorii DNA au percheziționat birourile medicilor implicați. La Militaru au descoperit, într-un registru aflat pe birou, 500 de lei marcați de DNA, dar și sumele de 1.300 de euro și 1.450 de lei. În biroul soților Arhire au fost găsiți 3.230 de euro, 45 de lire sterline și 2.700 de lei.

 

Acuzațiile DNA

 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a lui Marius Militaru, medic primar și șef al Clinicii de Cardiologie şi Chirurgie cardiovasculară din Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, Dorin Arhire, medic anestezist în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța și Nicoleta Arhire, medic anestezist în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

Cei trei sunt acuzați de luare de mită. Pe 17.noiembrie anul trecut, în calitate de medic primar și șef al Clinicii de Cardiologie şi Chirurgie cardiovasculară din Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, iMarius Militaru a pretins suma de 3.000 lei de la un denunțător, condiționând, de remiterea acestei sume, efectuarea unei operații chirurgicale pe cord, de care depindea supraviețuirea pacientului.

Împărțirea șpăgii

Pe 24.11.2014, Nicoleta Arhire, medic anestezist în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, a pretins de la denunțător, în legătură cu intervenția chirurgicală anterior menționată, suma de 1.000 lei pentru sine și suma de 2.000 lei pentru Marius Militaru. Pe 5 decembrie 2014, Marius Militaru şi Dorin Arhire (soțul lui Arhire Nicoleta) au primit, de la același denunțător, suma de 2.000 lei, respectiv 1.000 lei, în legătură efectuarea operației chirurgicale sus menţionate, asupra denunțătorului.

A venit după restul de bani

La data de 15 decembrie 2014, Marius Militaru a mai primit încă 1.000 lei de la denunţător, ca rest al sumei de bani iniţial pretinse pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.În cauză, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, în vederea garantării confiscării speciale și extinse, asupra mai multor sume de bani ridicate de la inculpații Militaru Marius și Arhire Dorin, precum şi asupra unor sume de bani aflate în conturi bancare aparţinând inculpatului Militaru Marius. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța, cu propunere de menținere a măsurilor preventive și asigurătorii dispuse în cauză.