O firmă israeliană vrea să reproducă un experiment de succes cu embrioni de șoarece folosind de această dată celule umane. Compania, Renewal Bio, vrea să folosească tehnologia pentru a face „omenirea mai tânără și mai sănătoasă”. Utilizarea embrionilor umani sintetici a stârnit preocupări etice în rândul comunității științifice.
O companie de biotehnologie cu sediul în Israel dorește să reproducă un experiment recent prin care a creat cu succes un embrion artificial de șoarece din celule stem – doar că de această dată cu celule umane.
Oamenii de știință de la Institutul de Genetică Moleculară Weizmann au crescut „embrioni sintetici de șoarece” într-un borcan fără a folosi spermatozoizi, ouă sau uter, potrivit unei lucrări publicate în revista Cell pe 1 august. A fost prima dată când procesul a fost cu succes finalizat, a raportat Marianne Guenot de la Insider.
Replicile embrionilor nu s-au putut dezvolta în șoareci complet formați și, prin urmare, nu au fost „reali”, a declarat Jacob Hanna, care a condus experimentul, pentru The Guardian. Cu toate acestea, oamenii de știință au observat embrionii sintetici având o inimă care bătea, circulația sângelui, începutul unui creier, un tub neural și un tract intestinal.
Embrionii umani cea mai bună imprimantă 3D
Hanna a declarat pentru MIT Technology Review, după succesul experimentului cu șoarece, că lucrează pentru a reproduce rezultatele cu celule umane, inclusiv cu ale lui. „Embrionul este cea mai bună mașină de producere a organelor și cea mai bună imprimantă 3D – am încercat să emulăm ceea ce face”, a spus Hanna într-un comunicat.
Alți experți spun că va fi nevoie de mult mai multe cercetări înainte ca embrionii umani sintetici să fie la îndemână.
Renewal Bio, compania cu sediul în Israel, fondată de Hanna, vrea să folosească această știință pentru transplanturi de țesut de organe care ar putea rezolva infertilitatea, bolile genetice și problemele legate de bătrânețe.
Problema: omenirea îmbătrânește și este din ce în ce mai bolnavă
"De la începutul secolului, națiunile dezvoltate au cunoscut o tendință clară: scăderea natalității și îmbătrânirea rapidă a populației. Cu implicații socioeconomice semnificative, această tendință amenință să răstoarne sistemele de sănătate, programele de pensionare și forța de muncă din întreaga lume. La începutul vieții, acest lucru este demonstrat de o creștere cu 5-10% a tratamentelor pentru infertilitate de către cuplurile din SUA în fiecare an. Spre sfârșitul vieții, aceste probleme se manifestă în populațiile care îmbătrânesc rapid, care sporesc costurile asistenței medicale. În SUA, îmbătrânirea populației conduce la creșterea cheltuielilor naționale pentru sănătate cu o rată de 5,5% pe an și se așteaptă să ajungă la peste 6 trilioane de dolari anual până în 2027.
Soluția: O platformă bio pentru reînnoirea sănătății umane
Pentru a rezolva aceste probleme complexe și agravante, Renewal Bio își propune să facă umanitatea mai tânără și mai sănătoasă, valorificând puterea noii tehnologii de celule stem. Tehnologia poate fi aplicată la o mare varietate de afecțiuni umane, inclusiv infertilitate, boli genetice și longevitate", scrie pe site-ul companiei.
De exemplu, MIT Technology Review a raportat că celulele sanguine din embrion ar putea fi utilizate pentru a ajuta la stimularea sistemelor imunodeprimate.
Un experiment uimitor
Omri Amirav-Drory, CEO interimar al Renewal Bio, a declarat pentru MIT Technology Review că compania nu a vrut să „promită exagerat” sau să sperie oamenii cu potențiala tehnologie, dar că experimentul Hannei a fost „uimitor”.
Utilizarea clonelor de embrioni umani pentru cercetare a ridicat frecvent preocupări etice în comunitatea științifică, inclusiv potențialul ca embrionii sintetici să experimenteze durere sau simțire, potrivit unei lucrări din 2017 publicate în jurnalul eLife.
Hanna a declarat pentru MIT Technology Review că ar putea ocoli aceste preocupări etice prin crearea de embrioni umani sintetici fără „fără plămâni, fără inimă sau fără creier”.