Fără „izolarea” Moldovei

Preşedintele Comisiei de Afaceri Externe (AFET) din Parlamentul European (PE), Jacek Saryusz-Wolski, a susţinut ieri in cluderea Republicii Moldova în Parteneriatul Estic, care presupune strângerea relaţiilor Bruxelles-Chişinău şi avantaje financiare pentru acesta din urmă.

UE nu poate duce o politică de „izolare”, a precizat Wolski, care a subliniat că evenimentele electorale şi postelectorale din Moldova fac lansarea Parteneriatului, care va avea loc în luna mai, „şi mai imperativă”. Sus ţinerea a fost împăr tăşită de ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, care a precizat că Parteneriatul are şi rolul de a aborda aspectele „negative” din Moldova, precum şi de a „promova valorile UE”.

Poziţia celor doi a fost exprimată ieri, la finalul unei reuniuni extraordinare a AFET pe tema evenimentelor din Moldova. În timpul acesteia, mai mulţi europarlamentari români au evidenţiat fraudarea scrutinului din 5 aprilie din Moldova şi încălcarea drepturilor omului de către puterea comunistă de la Chişinău, prin acţiunile de reprimare a revoltei antiguvernamentale din 7 aprilie.

Ideea unei misiuni europene de verificare a faptelor petrecute la Chişinău a primit susţinere din partea mai multor europarlamentari, inclusiv a şefului AFET, care a subliniat că România a fost „acuzată pe nedrept”, de Chişinău, de implicare în revolta din 7 aprilie. Mandatul şi componenţa misiunii vor fi stabilite în zilele următoare.

Între timp, două proiecte de rezoluţii pe tema „Moldova” sunt promovate în acest moment pentru următoarea sesiune plenară a PE, din 24 aprilie. Un proiect depus de democrat-liberalii Alexandru Nazare şi Marian Jean Marinescu condamnă acţiunile „anti de mo cratice” aleChişinăului. Liberalii din PE au precizat, la rândul lor, că, în cadrul şedinţei grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, s-a decis susţinerea unei rezoluţii cu privire la situaţia din Republica Moldova.

PREOCUPARE

Director CoE, trimis la Chişinău

Secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Terry Davis, i-a cerut directorului general pentru democraţie şi afaceri politice al organizaţiei, Jean-Louis Laurens, să se deplaseze imediat la Chişinău pentru a raporta ce se întâmplă în Republica Moldova. „Pe de o parte, propunerea de a verifica listele electorale şi de a renumăra voturile este încurajatoare. Pe de altă parte, sunt foarte preocupat de zvonurile despre presupusele încălcări ale drepturilor omului, însoţite de acuzaţii de detenţie în masă, inclusiv a copiilor, şi de restricţiile impuse libertăţii presei”, afirmă Davis pe site-ul CoE. Tot ieri, Reuters a relatat că, potrivit unui raport confidenţial al OSCE, forţele de securitate de la Chişinău s-ar putea să fi încălcat drepturile omului prin modul în care i-au tratat pe unii dintre protestatarii arestaţi. CITIŢI ŞI:

Eroul din Transnistria, bătut crunt de torţionari EDITORIALUL EVZ: Colacul de salvare a Basarabiei SENATUL EVZ: Republica Moldova Loteria cetăţeniei Natalia Morar, femeia de la care a pornit revoluţia de la Chişinău