Fără căldură în calorifere, pe GER! BOMBA RADET sau ce este în spatele companiei care a căzut din picioare

Fără căldură în calorifere, pe GER! BOMBA RADET sau ce este în spatele companiei care a căzut din picioare

Sistemul de alimentare centralizată cu energie termică din București este în colaps, iar iarna aceasta, care din fericire nu a fost severă, au existat cel puțin patru avarii majore în care sute de mii de bucureşteni nu au avut căldură mai bine de 12ore, scrie viceprimarul PMB Cornel Pieptea. „Practic, RADET-ul este în colaps. Când spun colaps mă gândesc atât la lipsa banilor, la starea de degradare a rețelei, cât şi la imposibilitatea de a întreține sistemul de termoficare.

Din punct de vedere financiar,RADET-ul este subfinanțat. Datoriile RADET către furnizori reprezintă peste 300% din cifra de afaceri”, remarcă Pieptea.  

Aşadar sunt îndeplinite condițiile pentru declanşarea stării de insolvență.În acest moment, pe toate conturile RADET poprirea este 100%, ceea ce înseamnă că RADET funcționează achitând doar parte din energia termică către ELCEN şi salariile nete către angajați, mai scrie acesta pe blogul personal.

Datorii la ANAF și furnizori

Ne puteți urmări și pe Google News

Anul acesta, RADET nu a putut achita nici contribuțiile angajatorului către bugetul de stat pentru angajați, iar datoriile RADET către ANAF sunt de 14.8 milioane lei. Pentru plata utilităților, RADET-ul angajează reeşalonări ale plăților, dar nici aceste reeşalonări nu sunt respectate. Sistarea electricității la punctele de lucru ale RADET a devenit un lucru normal. În cazul avariilor apărute se fac doar improvizații pentru ieşirea din iarnă. S-a ajuns în situația în care 13 centrale de cvartal nu au autorizație ISCIR (expertizarea tehnicăa instalațiilor), mai atrage atenția Pieptea. Datoriile înregistrate de RADET la furnizorii de materii prime, materiale şi prestări servicii de utilități este de 82.4 milioane lei. O altă sursă de pierderi este constituită din pierderile de apă pe rețeaua primară. Este vorba despre agentul termic şi apa caldă care se pierd lunar pe conductele dintre producător (CET-uri) și punctele termice din cartiere (circuit tur/retur). În iarna anului 2013-2014, s-au injectat lunar în rețeaua primară circa 610.000 mc apă de adaos.

Finanțare sub costuri

Cauza principală pentru starea dezastruoasă a sistemului centralizat de termoficare este finanțarea serviciului mult sub nivelul costurilor. Primarul General Sorin Oprescu a considerat că sunt lucruri mai importante de făcut decât termoficarea. Pieptea atarge atenția că nici acum nu există un contract între municipalitate şi RADET pentru a reglementa nivelul subvenției, deşi există obligativitatea legală. Domnul Sorin Oprescu, după cum singur spune, alocă subvenție ”cât poate”şi nu în funcție de consumul efectiv de energie termică. Drept urmare,pierderile RADET au intrat într-o tendință de creştere necontrolabilă. Acelaşi Sorin Oprescu avea obligația de a transforma RADET în societate comercială. Una din condițiile necesare pentru acest pas era inventarierea activelor RADET, prin intabularea proprietăților imobiliare ale regiei. Din cele peste 650 de imobile, au fost inventariate doar puțin peste 150, mai scrie Pieptea.

Soluții

Pasul 1 ar fi realizarea unui sistem de termoficare integrat, nu bicefal aşa cum este acum.  Este nevoie ca sistemul să fie condus de o singură unitate management

Pasul doi ar fi ca investițiile în rețeaua de termoficare să fie realizate direct de Primăria Municipiului Bucureşti, care este proprietarul rețelelor. În prezent, banii alocați din bugetul municipal pentru lucrările curente de întreținere a rețelei termice ajung direct la ELCEN, recomandă viceprimarul.