FAPTE: De ce îşi înscenează oamenii moartea

FAPTE: De ce îşi înscenează oamenii moartea

Zvonuri privitoare la morţi înscenate au fost auzite despre multe vedete, celebre fiind cazurile lui Elvis Presley, John F. Kennedy, 2PAC şi Andy Kaufman.

Deşi Tom Sawyer, Harry Potter sau Marcus Schrenker nu par a avea nimic în comun, ceea ce îi leagă este tocmai faptul că fiecare a plănuit să lase impresia că a părăsit această lume.

Şi, pentru că astfel de cazuri nu sunt puţine, sfaturile despre cum se construieşte scenariul morţii perfecte sunt la îndemâna oricui. Numeroase forumuri îi învaţă pe cei care vor ca, la un moment dat, să spună “punct şi de la capăt” că orice plan perfect presupune atât minuţiozitate în alegerea paşilor, cât şi atenţie în selectarea mijloacelor materiale necesare pentru înscenare propriei morţi.

"Sinuciderea şi crima sunt cel mai uşor de înscenat, cu condiţia ca, în oraşul tău, poliţia să nu dea dovadă de prea multă vigilenţă, sau să nu ai rude suspicioase cu suficineţi bani pentru a te căuta", este doar unul dintre sfaturile publicate pe unul dintre forumurile celor care doresc să afle mecanismul morţilor înscenate.

Dintre formele de sinucidere, preferată de falsele victime este aceea prin înec, iar obiectul indispensabil este maşina. Unul dintre sfaturi spune că aceasta trebuie să fie funcţională şi să fie ascunsă foarte aproape de casă.

"Morţii nu au nevoie de haine şi nici de CD-uri”, este una dintre atenţionările publicate pe forum. Mulţi dintre cei care şi-au înscenat propria moarte uită de acest “mic amănunt” şi îşi pun în bagaj toate obiectele dragi. În astfel de cazuri, anchetatorilor le este foarte uşor să descopere minciuna.

Zvon şi realitate

Cea mai mare controversă planează asupra morţii regelui Rock-and-Roll, Elvis Presley, despre care fanii şi o parte a presei cred şi acum că trăieşte. Tabloide ca Weekly World News şi The Sun continuă să publice articole în care descriu “viaţa de după moarte” a megastrului, de la piciorul rupt într-un presupus accident de maşină, până la “adevărata moarte” din 1990.

Despre decese înscenate s-a vorbit şi săptămâna trecută, când un pescar din Marea Britanie, recordman la amenzi încasate, şi-a schimbat identitatea pentru a scăpa de rigorile legii. Fuga de datorii

Un alt caz recent şi deja celebru este cel al lui Marcus Schrenker, de 38 de ani, om de afaceri de pe Wall Street. Acesta a fost declarat dispărut în urma zborului pe care îl făcea cu avionul personal către Alabama.

La un moment dat, în timp ce pilota, bărbatul a lansat prin staţie un mesaj SOS, iar avionul a fost găsit, mai târziu, într-o mlaştină. Însă, nici urmă de Marcus Schrenker sau alte dovezi că în urma prăbuşirii ar fi existat vreo victimă. După numai câteva zile, afaceristul a fost descoperit într-un camping şi arestat.

Întregul accident nu a fost nimic altceva decât o tentativă eşuată de înscenare a propriei morţi. Scopul a fost acela al încercării de a scăpa de rigorile legii, întrucât Schrenker şi compania pe care o conducea erau anchetaţi pentru fraudă. Acum, bărbatul datorează companiei de asigurări 500.000 de dolari.

Frica de răzbunare

Un alt caz de moarte regizată este cel al americanului Lance Hering. Acesta se afla într-o excursie în Marele Canion, când prietenul său a alertat autorităţile spunând că Hering a avut un accident. Ajunse la faţa locului, echipele de salvare nu au găsit decât sânge, o sticlă de apă şi pantofii lui Hering, însă nici urmă de acesta. Iniţial s-a crezut că americanul a fost rănit grav şi a rătăcit prin pustietăţi până a murit.

Autorităţile, suspicioase, i-au căutat trupul timp de mai multe zile, fără niciun rezultat. Însă, anul trecut, tânărul şi tatăl său au fost arestaţi de pe aeroportul Washington. Soldat al marinei americane, Hering a declarat anchetatorilor că şi-a înscenat moartea pentru a nu se întoarce în Irak. Acesta se temea că va fi ucis de către ceilalţi soldaţi, pentru că a fost martorul unor incidente grave petrecute în unitatea din care făcea parte.

Vedetismul Aparent fără motiv, doar de dragul de a fi în centrul atenţiei, Alison Matera, din Florida, le-a spus familiei, prietenilor şi corului bisericii din care făcea parte că are cancer şi mai are doar câteva luni de trăit. Astfel, s-a retras într-un azil şi, la puţin timp după aceea, întreaga comunitate a primit vestea morţii sale. Cu toate acestea, Alison era în viaţă şi chiar a apărut la propria înmormântare, pretinzând că este sora geamănă a defunctei, cu care aceasta întrerupsese legăturile de foarte mult timp.

Tema morţii înscenate, inspiraţie pentru scriitori

Nici literatura de ficţiune nu a trecut cu vederea tema morţii înscenate, iar cazul lui Tom Sawyer şi al prietenului Huck Finn, protagoniştii lui Mark Twain, sunt un bun exemplu. Lor li se adaugă Harry Potter, sergentul Troy ( “Departe de lumea dezlănţuită”), al lui Thomas Hardy, sau Volpone, personajul creat de Ben Johnson.

Jocul de-a piraţii a făcut ca întreaga comunitate să fie convinsă că Tom Sawyer şi Huckleberry Finn au murit înecaţi, după ce aceştia au plecat să se joace pe o insulă din Mississippi. Puţin mai târziu, cei doi apar spăşiţi la slujba de duminică.

Diabolic este veneţianul bogat Volpone care, în complicitate cu Mosca, i-a lăsat pe toţi linguşitorii pretendenţi ai averii sale să creadă că fiecare va fi fericitul moştenitor. Pentru a demasca ipocrizia acestora, Volpone îi face să creadă că a murit. Cel care îl va demasca va fi chiar servitorul său.

Motive

Prin urmare, oamenii îşi înscenează moartea din diferite motive, principalul fiind, se pare, acela financiar. Pretinsa moarte este pentru unii măsura extremă prin care pot începe o viaţă absolut nouă, fără povara faptelor din trecut. În alte cazuri, "victima" vrea pur şi simplu să fie singură, să scape de rutina zilnică, de presiuni şi de obligaţii sau doar să fie în centrul atenţiei celor din jur.

Ne puteți urmări și pe Google News