Fanteziile dictatorului Lucașenko. Cu căciula în mână îl contactează pe Putin

Aleksandr Lukaşenko, preşedintele reales al Belarusului, a declarat sâmbătă că vrea să discute cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, avertizând că protestele masive nu reprezintă o ameninţare doar pentru ţara sa.

„Este nevoie să îl contactez pe Vladimir Putin, deoarece ameninţările nu mai vizează doar Belarusul”, a afirmat Aleksandr Lukaşenko.

„Apărarea Belarusului nu este nimic mai puţin decât apărarea întregului nostru spaţiu, a uniunii, este un exemplu pentru alţii. Mulţi dintre cei care se plimbă pe străzi nu înţeleg acest lucru”, a subliniat liderul autoritarist de la Minsk.

Miniştrii de Externe din ţările Uniunii Europene s-au pronunţat, vineri după-amiază, în favoarea impunerii de sancţiuni Belarusului, în contextul acţiunilor de reprimare produse după scrutinul prezidenţial contestat puternic de opoziţie.

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a cerut autorităţilor din Belarus să înceteze reprimarea protestelor.

Potrivit rezultatelor finale, anunţate vineri de Comisia Electorală Centrală, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a câştigat scrutinul prezidenţial cu 80,1% din voturi, iar principalul candidat al opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, a obţinut 10,12%.

Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat.

Pe fondul presiunilor, Administraţia Aleksandr Lukaşenko a semnalat vineri că este dispusă la "dialog obiectiv" cu partenerii străini pentru depăşirea crizei politice.

Administraţia Vladimir Putin a denunţat, joi, tentativele străine în sensul destabilizării Belarusului. Rusia „observă tentative clare de ingerinţe externe cu scopul divizării societăţii şi destabilizării situaţiei din Belarus”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, scrie businessmagazin.ro.

Prim-miniştrii Estoniei, Letoniei şi Lituaniei au cerut sâmbătă Belarusului să desfăşoare noi alegeri "libere şi corecte", în timp ce continuă protestele împotriva victoriei disputate în scrutin a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, informează Reuters.

Un nou vot ar trebui să aibă loc în mod transparent, cu participarea observatorilor internaţionali, au declarat cei trei lideri într-un comunicat după o reuniune în Estonia.

Realegerea sa cu o largă majoritate revendicată de Lukaşenko duminica trecută a fost calificată drept fraudă de protestatari şi Uniunea Europeană a făcut vineri primul pas impunând pentru aceasta noi sancţiuni împotriva Belarusului.

Candidata opoziţiei la preşedinţie, Svetlana Tihanovskaia, care a fugit în Lituania vecină la începutul zilei de marţi, a chemat la mai multe proteste şi renumărarea voturilor.

Vineri a fost a şasea zi consecutivă de demonstraţii împotriva lui Lukaşenko.