Peste jumătate dintre părinții români din diaspora nu vor petrece Paștele alături de copiii lor. O mare parte dintre aceștia nu pot întrerupe programul de lucru pentru a pleca în România. De altfel, unii dintre aceștia preferă să economisească sumele pe care le-ar cheltui pe transport.
Majoritatea părinților români din diaspora nu se vor întoarce în țară de Paști
Cu speranța că le vor putea oferi copiilor lor un trai mai bun, milioane de părinți au plecat la muncă în străinătate. Puțini dintre aceștia reușesc să se întoarcă în țară pentru o minivacanță.
Conform datelor unei anchete realizate de organizația Salvați Copiii, aproximativ 55% dintre părinții din diaspora nu vor putea petrece sărbătorile pascale alături de copiii lor. Astfel, multe familii din România sunt despărțite de distanță, în contextul migrației economice.
Cifre îngrijorătoare
Studiul realizat de organizația Salvați Copiii arată că peste 500.000 de copii din România se află în situația de a avea cel puțin un părinte plecat să muncească în altă țară. Această statistică reflectă amploarea fenomenului migrației economice și impactul pe care îl are asupra vieții familiilor din România.
Absența părinților în timpul sărbătorilor de Paște sau Crăciun poate fi extrem de dificilă pentru copii. Conform specialiștilor, aceștia resimt lipsa protecției familiei. Experiența este una dificilă de ambele părți, părinții lovindu-se de sentimente de vinovăție și regret.
Diaspora. Tot mai puțini părinți români se pot întoarce în țară
Un studiu realizat în urmă cu doi ani arată că 13,8% dintre copiii din România au avut unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Cele mai mari cifre sunt înregistrate în regiunea nord-est, unde 138.065 de copii trăiesc în familii separate de distanță.
„Pentru copiii ai căror părinți sunt nevoiți să muncească în alte țări, sărbătorile sunt grele. Sentimentul de singurătate este acutizat în astfel de momente. De aceea este vital ca legătura cu părinții să fie păstrată, chiar și de la distanță. Sunt consecințe emoționale, dar și sociale ale acestui fenomen atât de specific țării noastre”, a precizat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.