Europarlamentarul Rareș Bogdan a anunțat că din septembrie anul acesta vor fi înființate clase speciale pentru copiii românilor din diaspora care se întorc în țară. El a spus că mulți pleacă din România din cauza sistemului de educație și cel de sănătate.
Clase speciale pentru copiii românilor din diaspora
„Sunt cazuri de români care s-au întors în țară cu copiii și au fost nevoiți să plece înapoi. Copiii vorbesc românește, pentru că vorbesc acasă cu părinții, bunicii, dar nu știu să scrie românește. Și au o problemă cu adaptabilitatea la școala românească, sunt sub presiunea unui bullying pe care îl fac ceilalți copii și vin acasă și plâng”, a expicat el. „E o chestiune pe care trebuie să o rezolvăm prin clase speciale pentru copiii celor din diaspora care vin în țară. Și o să facem asta chiar din septembrie”, a continuat europarlamentarul.
Soluația lui Rareș Bogdan
El a mai spus că asta este singura soluție pentru a îi aduce acasă pe românii din diaspora. El consideră că și partea economică este foarte importantă, nu doar glasul pământului.
„Altfel nu pot să-i aduc acasă. Oamenii vin la venituri, nu e doar glasul pământului, e și o chestiune economică. România a evoluat și evoluează, în România se fac investiții, a evoluat nivelul de trai al românilor. Dar trebuie să vorbim despre toate astea”, a mai spus Rareș Bogdan, potrivit Digi24.
Rareș Bogdan, alte facilități pentru românii din diaspora
Europarlamentarul a mai spus că salariile din sudul Italiei, unde lucrează foarte mulți români, au scăzut și că în România ar putea câștiga mai mult. El a declarat că exodul forței de muncă din România înseamnă importul forței de muncă din Asia și că vrea să le recâștige încrederea românilor.
„Ce vrem noi să căutăm este încrederea românilor din Diaspora și încerc să vin cu diverse oferte pe care le discut cu colegii din țară, fie de la Fondul de Garantare, fie de la Ministerul Finanțelor, fie de la sistemul bancar, fie de la Ministerul Educației pentru a găsi diverse modalități prin care să-i conving să se întoarcă acasă, pentru că îmi este foarte frică că dacă, noi ca stat, nu reușim să întoarcem 2-3 milioane de români acasă în următorii 5 ani, vom avea undeva la 2-3 milioane de cetățeni veniți din Bangladesh, Nepal, Sri Lanka sau Pakistan. Nu am nimic cu ei, să se înțeleagă”, a declarat europarlamentarul.