Deşi de mult nu mai este valabilă regula "femeia trebuie să stea la cratiţă", un studiu recent arată contrariul.
Astfel, din cele 2.252 de femei participante la sondajul gustos.ro, jumătate dintre ele au declarat că petrec în bucătărie între una şi două ore zilnic şi doar 0,4 % gătesc foarte rar, de 2-3 ori pe an, petrecând în bucătărie numai o jumătate de oră.
Frecvenţa de a găti este determinată de mai mulţi factori, spun specialiştii. Astfel, în funcţie de jobul pe care îl au, s-a descoperit că cel mai des gătesc femeile casnice, cele în concediu de maternitate şi cele care sunt şomere şi, considerabil mai puţin, gătesc angajatele cu studii superioare.
De asemenea, gătesc mai mult femeile care au mai mulţi copii şi cele care provin din mediul rural. În plus, femeile care sunt de părere că gătitul este de datoria lor gătesc mai des decât cele care neagă această "cutumă". Femeile gătesc mai des decât bărbaţii
Deşi se spune că în familiile moderne sarcinile sunt împărţite, studiul dezvăluie că tot femeia este cea care îşi petrece o mare parte din timp gătind, 42% dintre repondente declarând că ele gătesc semnificativ mai mult, în comparaţie cu partenerii de viaţă. Sursele de inspiraţie pentru reţetele culinare s-au mai schimbat, astfel că, de la caietul cu reţete moştenit de generaţii, gospodinele de azi se inspiră şi din emisiunile specifice difuzate de posturile de televiziune, de pe internet sau din reviste. Sunt, însă, multe femei care au spus că gătesc de regulă aceleaşi reţete, pe care le cunosc de multă vreme. Româncele, mulţumite cu viaţa lor
Aproape jumătate dintre femei s-au declarat mulţumite de locul de muncă şi de veniturile obţinute, chiar dacă îşi petrec aproximativ şase ani din viaţă la birou. De asemenea, cele mai multe dintre repondente au spus că, în general, sunt satisfăcute cu viaţa pe care o au, numai 0,8% dintre ele recunoscându-şi nemulţumirea.
O altă cercetare, dată publicităţii de cotidianul The Mirror, arată că o femeie petrece 987 de minute săptămânal având grijă de curăţenia casei, 140 de minute spălând vasele, 130 de minute pentru spălatul rufelor, 104 minute pentru călcat şi 133 de minute pentru spălatul podelelor.
Pentru femeile-mame, situaţia este mult mai dificilă. Acestea petrec muncind zilnic 15 ore, aproape dublu faţă de norma unui muncitor obişnuit.