Familia Ausnit: de la otel la pungi de plastic

Familia Ausnit: de la otel la pungi de plastic

Urmasul fostului industrias Max Ausnit vrea sa aduca in Romania un mare producator american de materiale.

Fiul marelui industrias din perioada interbelica, Max Ausnit, vrea sa-i convinga pe colaboratorii sai din America sa investeasca in Romania. O companie care produce materiale plastice intentioneaza sa intre pe piata europeana si are de ales intre Polonia, Slovenia si Romania. Steven Ausnit face lobby pentru zona Resitei, in Caras-Severin, unde cauta informatii despre potentialul de care pot profita investitorii.

Produse unice in Europa

Steven Ausnit spune ca, in calitate de consilier economic al unei mari companii din New York, recomanda Romania pentru o posibila investitie intr-o fabrica, in domeniul materialelor plastice. Produsele ar fi unice pe piata europeana, ele avand in prezent succes in America si in China.

Mostenitorul lui Max Ausnit spune ca va cerceta potentialul din zona orasului Resita, despre care stie ca este defavorizata, iar volumul investitiilor este mic. „O sa vad daca se poate aduce ceva afacere aici, a companiei pe care o consiliez, ei voiau sa mearga in Polonia sau Slovenia. Eu le-am recomandat Romania. Productia este de materiale plastice, pungi, se numesc „space bag”, cu fermoar, din care se scoate aerul dupa ce bagi haine sau alte materiale si isi micsoreaza volumul. Compania ar vrea sa vina si in Europa, se gandesc sa faca o fabrica si in Europa, inca nu e sigur”, spune Steven Ausnit.

Municipiul Resita a avut parte de ultimul investitor in anul 2005, dupa cum afirma city managerul orasului, Gabi Ionescu. Cu toate ca Primaria Resita spune ca ar avea teren cu utilitati pe care l-ar putea pune la dispozitia investitorilor, acestia nu prea au prins radacini pana acum.

Ce ofera Resita

Avantajele Resitei: exista locuri care au toate utilitatile trase, ale fostelor uzine; se afla la trei ore si jumatate pana la granita cu Ungaria si doua ore pana la granita cu Serbia. Dezavantaje: nu exista autostrada, ci doar o localitate are centura, cu restrictii de viteza, iar unele din terenurile care ar putea fi puse la dispozitie sunt cerute de fostii proprietari.

„Noi avem teren suficient. Au plecat investitori pentru ca voiau terenuri mari, de peste zece hectare, dar pentru o investitie pe o suprafata de cinci mii de metri patrati este teren. Pentru transport sunt drumurile spre Caransebes si Timisoara, dar tronsonul pana la Bocsa ar trebui refacut”, declara Gabi Ionescu.

MOSTENIREA LUI MAX AUSNIT

Proprietati de recuperat

In timpul vizitei in Romania, Steven Ausnit va incerca sa-si rezolve si problema proprietatilor pe care ar trebui sa le mosteneasca de la tatal sau. Max Ausnit a fost actionar majoritar, alaturi de Nicolae Malaxa, la Uzinele de Fier Resita.

Cele mai importante proprietati pe care Max Ausnit si rudele sale le-au detinut in Romania, integral sau in parte, sunt: Uzinele Metalurgice Titan Nadrag - Calan, Uzinele si Domeniile Resitei, Magazinele Unite si casa lui Max Ausnit din Bucuresti, de pe Aleea Alexandru, nr. 1, dar si o serie de mici companii metalurgice.

Fiul lui Ausnit a reusit in mica masura sa profite de averea lasata de tatal sau. Singurul bun retrocedat in natura este palatul din Capitala, iar pentru o parte din celelalte proprietati a primit titluri la Fondul Proprietatea.

„Am auzit ca anul viitor, in august, aceste titluri pe care le-am primit la Fondul Proprietatea ar putea fi listate la Bursa. Valoarea lor este undeva la 48 de milioane de euro. Eu astept, ce pot sa fac, si daca nu le iau eu, le vor lua copiii sau nepotii sau urmasii mei”, afirma Steven Ausnit.

Padure pentru case de lemn Urmasul marelui industrias incearca de ani buni sa-si recupereze si suprafetele de padure din Banat. In total, Steven Ausnit revendica peste 11.000 de hectare de fond forestier din localitatea Nadrag, dar procedurile sunt blocate la Comisia Judeteana de Fond Funciar Timis, unde inca se mai fac expertize pentru hartile topografice de acum si cele pe care le-a prezentat mostenitorul.

Daca va primi aceste paduri, Ausnit-fiul vrea sa le exploateze, dupa modelul american: „Sigur ca vreau sa exploatez padurea aici, ca nu o pot lua cu mine in America. Ne gandim ca am putea valorifica lemnul asa cum e el, dar am putea sa facem si o fabrica, in care sa facem din lemn placi pentru case de lemn. Persoanele cu venituri mici ar putea avea acces mai usor la o casa sau pot fi gandite case mai mici, care se monteaza repede, in caz de inundatii, sunt multe idei la care ne gandim”, explica Steven Ausnit.

PALATUL

Sapte milioane din vanzarea casei

Steven Ausnit a profitat pana acum doar de banii primiti de la Gigi Becali pentru casa din Bucuresti. Celebrul palat a costat sapte milioane de euro, iar acum, dupa lucrarile de reabilitare, valoarea imobilului ar putea fi estimata la circa 20 de milioane de euro.

Mostenitorul de drept spune ca a castigat cu greu fosta proprietate a tatalui si a decis s-o vanda pentru ca stia ca niciodata nu se va mai intoarce la Bucuresti. „Nu eu am ales sa-i vand lui Becali, pur si simplu am scos casa la vanzare, printr-un anunt imobiliar, si s-a intamplat sa fie domnul Becali cumparatorul”, precizeaza Steven Ausnit.

AUSNIT-TATAL

Sfatuitorul financiar al Elenei Lupescu

Max Ausnit a fost, alaturi de Nicolae Malaxa si de Dumitru Mociornita, unul dintre cei mai importanti industriasi ai Romaniei interbelice. Administra Uzinele de Fier si ale Domeniilor Resitei, cea mai mare societate pe actiuni care exista pe atunci in Romania, cu 16.000 de angajati.

Ausnit era, conform presei vremii, sfatuitorul pe probleme financiare al Elenei Lupescu, iubita lui Carol al II-lea. La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, industriasul Max Ausnit a ramas fara toate proprietatile sale. In urma persecutiilor comunistilor, Ausnit a fugit la New York, unde a luat-o de la zero si s-a lansat in afaceri.

Ne puteți urmări și pe Google News