Evenimentul Zilei > Politica > „Falsul arată caracterul domnului Coliban!” Demisia primarului din Brașov, cerută de un fost ministru
„Falsul arată caracterul domnului Coliban!” Demisia primarului din Brașov, cerută de un fost ministru

„Falsul arată caracterul domnului Coliban!” Demisia primarului din Brașov, cerută de un fost ministru

Allen Coliban, primarul municipiului Brașov, ar trebui să demisioneze din funcția de primar în contextul în care a ascuns că a fost exmatriculat de la Politehnica București, crede fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu.

Într-o postare pe Facebook, Daniel Funeriu a arătat că Allen Coliban, actualul primar al municipiului Brașov, „a furat”, venind în fața alegătorilor cu un CV falsificat, iar USR – PLUS trebuie să ia atitudine vis-a vis de acest lucru.

„Falsul arată caracterul domnului Coliban. A știut că a fost exmatriculat dar a scris că a absolvit. Dl. Coliban fiind un star, USRPLUS nu poate să tacă. Așadar tăcerea USRPLUS și lipsa oricărei acțiuni punitive anulează sloganul «O Românie fără hoție». E simplu: oricum am da-o, dl. Coliban a furat, oricât de simpatic ne-ar fi”, a scris Daniel Funeriu pe Facebook.

Fostul ministru apreciază, însă, faptul că actualul primar și-a asumat responsabilitatea pentru falsul din CV-ul său, dar susține că acesta ar trebui să demisioneze și din funcția pe care a obținut-o folosindu-se de acesta.

„Modul în care și-a asumat furtul e cel mai bun și onorabil din câte avea la dispoziție. A se vedea, în contrast, cât de josnic a procedat T. Paleologu când s-a dovedit că a mințit în CV-ul oficial de la Camera Deputaților scriind că e «conferențiar titular» când el nu era deloc așa ceva. Am vizionat pledoaria dlui Coliban și sunt convins că omul nu doarme noaptea din această cauză. Cred că va fi cel mai aprig verificator al acestor aspecte pe viitor”, a mai spus Daniel Funeriu.

El a subliniat, însă, că soluția prin care Allen Coliban va putea ieși onorabil din această afacere este demisia din funcția de primar și o nouă candidatură, iar dacă nu o va face, atunci USR-PLUS ar trebui să-l excludă din partid.

„În mod optim (asta aș face dacă aș fi în situația dlui Coliban) își dă demisia spunând că nu vrea un mandat câștigat pe minciună și ar recandida la noile alegeri. Sunt convins că ar câștiga (l-aș susține), dar dincolo de asta ar deveni un reper moral pentru România. România caută în primul rând, și încă nu a găsit, repere morale, nu doar primari buni: Scripcaru a fost unul din primarii buni. Făcând un asemenea gest ar rezolva și problema partidului și cu siguranță ar aduce un plus la parlamentare”, a mai scris Daniel Funeriu.

Allen Coliban, actualul primar al municipiului Brașov este acuzat că și-a înscris în CV-ul cu care s-a prezentat în alegeri faptul că a absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, deși a fost exmatriculat.

De ce a luat atitudine

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a precizat că a ales să scrie despre cazul Coliban dat fiind că el a fost supus unui linșaj mediatic, pe vremea când era ministru, fiind acuzat că nu și-ar fi obținut bacalaureatul în Franța.

„Am soclul moral de pe care să mă exprim. În 2011, imediat după ce am organizat primul bac corect de după 1989 am fost victima celei mai mari calomnii (probabil) din politica românească, legată de diplome: trustul securistului Voiculescu a prezentat un document făcut în fotoșop spunând că am picat bacul în Franța. Cu toate că în mai puțin de 12 ore am demonstrat falsul, foarte puțini oameni mi-au luat apărarea, timorați de forța mediatică a trusturilor secursitului Voiculescu”, a scris Daniel Funeriu.