Falsificatorul de PICTURI care a ajuns EROU NAŢIONAL
- Andrei Vi şan
- 23 ianuarie 2017, 07:43
S-au născut cu un talent imens, dar îl loc să devină mari pictori au ales să creeze "capodopere" şi rămână anonimi în schimbul sumelor exorbitante pe care le-au obţinut pentru picturi copiate după nume celebre
Unul dintre cei mai renumiţi falsificatori de picturi care a reuşit chiar să ajunga erou naţional este Han van Meegeren. Născut în octombrie 1889, în Deventer, Olanda, van Meegeren este considerat unul dintre cei mai ingenioşi falsificatori de picturi ai secolului XX, reuşind să adune din vânzarea “capodoperelor” sale o avere estimata între 25 şi 30 de milioane de dolari.
Succesul lui Van Meegeren este legat de cel a lui Johannes Vermeer, care a murit în 1675.
De când era copil, Van Meegeren şi-a dorit să fie pictor şi s-a specializat în tehnicile din perioada de aur a picturii olandeze. Tatăl sau nu l-a încurajat şi l-a trimis să studieze arhitectura. Însă Meegeren a abandonat studiile şi si-a început o carieră de pictor. Pentru ca stilul sau nu avea cautare la acea vreme, criticii l-au desfiinţat şi nici o galerie sau muzeu nu a mai dorit sa-i cumpere picturile. Supărat, van Meegeren a decis să-i păcălească pe cei care l-au distrus: a început sa falsifice picturi la perfecţie după operele unor artişti consacrati, astfel încât să nu poata fi prins de experţi.
Timp de şase ani, van Meegeren s-a specializat în falsificarea operelor de artă, perfecţionându-şi extraordinar tehnicile de lucru. El a reprodus impecabil picturi ale lui Frans Hals, Pieter de Hooch, Gerard ter Borch şi Johannes Vermeer, astfel încât nimeni nu şi-a dat seama că se află în faţa unor falsuri.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, van Meegeren a ajuns la apogeul carierei sale. În sfârşit, aşa cum îşi dorise, "capodoperele" sale erau expuse în muzee şi creatiile sale erau elogiate în întreaga lume.
Vânzarile falselor picture ale lui Van Meegeren, al cărui nume era cunoscut în lumea artei ca fiind un negustor serios de artă, au crescut când Olanda a fost ocupată de nazişti, pentru că olandezii bogaţi cumparau în disperare opere de artă astfel încât acestea să nu ajungă în mâinile ocupatorilor. La un moment dat, un fals creat de Van Meegeren, şi semnat Vermeer a ajuns în mâinile lui Hermann Göring.
La sfârşitul războiului, aliaţii au descoperit tabloul lui Göring, iar Han van Meegeren a fost arestat fiind acuzat că este colaborator al naziştilor şi că a vândut opere din patrimoniul olandez germanilor. Pentru aceste infracţiuni, van Meegeren era pasibil de pedeapsa cu moartea, iar el nu a avut de ales decât să recunoască faptul că de fapt a falsificat tabloul. Pentru că nu era crezut, el a cerut ustensile, şi a creat din nou pictura vânduta lui Göring chiar în celula unde fusese inchis.
Din colaborator al naziştilor, van Meegeren a ajuns peste noapte să fie considerat un escroc inteligent care a reuşit să-şi bată joc de nazişti şi toata ţara l-a elogiat pentru iscusinţa sa.
Cu toate acestea Curtea de Justiţie de la Amsterdam l-a condamnat tpe van Meegeren pentru fraudă şi fals, dându-i pedeapsa minimă de un an. El nu a mai ajuns să-si ispasească pedeapsa, pentru că în ultima zi a procesului a facut atac de cord şi a murit câteva zile mai târziu la spital, la data de 30 noiembrie 1947.
Înainte să fie descoperit ca escroc, în 1937, un faimos istoric de artă declara despre "Christ at Emmaus", un fals Vermeer creat de van Meegeren ca "este un moment unic în viaţa unui iubitor de artă momentul în care vede pentru prima dată o operă a unui Maestru ca Vermeer, o pânză intactă, fără sa fi fost restaurată, aşa cum ar fi lăsat-o creatorul în studioul său. Am acum în faţă ceea ce sunt înclinat să consider a fi capodopera lui Johannes Vermeer din Delft".