Falimentul „Pomenii Spaniole”: Când socialismul și COVID-ul se întâlnesc...

Instituirea în urmă cu trei luni, de către guvernul de stânga din Spania, a unui „venit minim vital” pentru a combate sărăcia, a băgat țara în blocaj.

Până în acest moment, 80.000 de cereri au fost aprobate din 143.000 analizate și un total de750.000 primite.

Venitul minim vital, creat de urgență în Spania acum trei luni, cu scopul declarat de a lupta împotriva sărăciei, în special generate de pandemie, a ajuns într-un punct mort și administrația este depășită de avalanșa de cereri, scrie La Tribune.

Acest ajutor reprezenta o promisiune guvernamentală a Stângii, alcătuite din socialiștii premierului Pedro Sanchez (foto) și radicalii Podemos.

Însă pandemia de COVID, care a îndoliat Spania și i-a devastat economia, a precipitat aprobarea sa la sfârșitul lunii mai, înainte de sfârșitul perioadei de izolare, pentru a crea o plasa de siguranță pentru cei cu venituri precare, în timp ce cozile se lungeau în fața magazinelor alimentare.

Potrivit guvernului, măsura ar fi trebuit să coste trei miliarde de euro pe an.

Oficial, din cele 750.000 de solicitări primite, 143.000 (19%) au fost analizate și 80.000 aprobate de la 15 iunie, dată la care a început depunerea dosarelor, potrivit unui comunicat al Ministerului Securității Sociale, difuzat pe 20 august.

Însă principalul sindicat al funcționarilor, CSIF, vede lucrurile mult mai în negru: „aproape 99% din solicitările noastre nu au fost analizate”, a declarat purtătorul de cuvânt al sindicatului, Jose Manuel Molina, pentru AFP.

Potrivit acestuia, funcționarii din Securitatea Socială nu au reușit în mod real să analizeze decât 6.000 de dosare, în timp ce 74.000 de gospodării, care primeau deja alocații familiale, au fost declarate admise din oficiu.

Aceste familii au primit deja două plăți, plafonate la un maximum de 1.015 euro pe gospodărie, potrivit Ministerului Securității Sociale.

Însă pentru ale sute de mii așteptarea este angoasantă.

„Am trimis cererea pe 26 iunie și de atunci nu am primit nici un semn (...) Au trecut două luni de așteptare deși teoretic era o măsură luată pentru ca nici o persoană să nu ajungă în stradă”, spune Marta Sanchez, de 42 de ani.

Mamă a doi copii mici, această locuitoare din Sevilla a fost nevoită să recurgă pentru prima dată la ajutorul Crucii Roșii pentru a-i hrăni, după ce și-a pierdut slujba de tele-operatoare în timpul izolării, iar soțul ei, șofer de Uber, a fost și el concediat.

„Mulțumesc lui Dumnezeu, mama și sora mea ne plătesc facturile de apă și electricitate”, în timp ce proprietarul casei unde locuiesc, tot un membru al familiei, închide ochii la chiria neplătită.

„Ritmul este poate puțin (!) mai lent decât s-a prevăzut, însă lucrăm la automatizarea multor proceduri și analizarea cererilor ar trebui să fie de acum mult mai rapidă”, a asigurat un purtător de cuvânt al Ministerului Securității Sociale. „Demararea unui noi serviciu este întotdeauna mai dificilă (...) iar această situație nu este o excepție.”

Însă, pentru Molina, reprezentantul funcționarilor, este vorba, dimpotrivă, de un fenomen nou, agravat de anii la rând de tăieri bugetare pentru celebra „austeritate” impusă de UE.

În zece ani, administrația a pierdut 25% din efective. „Problema este că au precipitat totul, practic fără pregătire și cu o uriașă lipsă de personal”, spune Molina.

Ramura din Securitatea Socială care se ocupă cu venitul minim vital nu numără decât 1500 de funcționari, care mai au în sarcină și studierea dosarelor de pensionare.

Acești funcționari se confruntă cu o „avalanșă de cereri”, al cărei volum a egalat deja „ansamblul dosarelor de pensionare dintr-un an întreg”.

Iar numărul solicitărilor ar trebui să crească, deoarece guvernul evaluează la 850.000 numărul gospodăriilor eligibile pentru acest ajutor, adică 2,3 milioane de persoane, dintre care 30% minori.

Prezentat de guvern drept foarte simplu de completat via o aplicație pe internet, dosarul ridică în realitate o mare problemă, dat fiind că mulți dintre potențialii beneficiari nu au acces la tehnologie digitală și internet, iar așteptarea pentru a putea depune dosarul fizic durează minimum două luni.