Falimentul Euroins a fost declanșat în vara anului trecut. Iar de acel moment, lichidatorul judiciar încearcă să recupereze sumele datorate păgubiților.
Lichidatorul judiciar, CITR, a prezentat raportul privind situația la zi a sumelor solicitate de păgubiți, firmei de asigurări. ASF a retras autorizația de funcționare pentru Euroins pe 17 martie 2023. Autoritatea a constatat starea de insolvență a societății.
Falimentul Euroins declanșat în vara trecută
Aproximativ 1.200 de păgubiți și creditori solicită aproape 4 miliarde de lei, conform lichidatorului judiciar, după falimentul Euroins. Este vorba despre 842 milioane de lei ce reprezintă creanțe certe și alte 3,1 miliarde de lei, sume solicitate în instanță. Până în prezent, CITR a recuperat doar 5,7 milioane de lei din vânzarea de active. Iar pe rol sunt peste 13.000 de litigii.
Lichidatorul judiciar a prezentat situația la zi a firmei aflate în procedură de faliment. Totodată CITR a arătat și care au fost cauzele ce au dus la această situație.
„Euroins a intrat în faliment din cauza neîndeplinirii indicatorilor de solvabilitate. Cauzele pentru care a existat acest dezechilibru sunt multiple, dintre care amintim: structura portofoliului de asigurări concentrat pe RCA - 95,52%, în timp ce media pieței era de 54%, volumul primelor subscrise pe RCA a crescut de la 1 miliard lei în 2017 până la 2,65 miliarde de lei în 2022 și decapitalizarea prin gestionarea defectuoasă a fondurilor”, a declarat joi Alina Popa, coordonatorul echipei CITR care gestionează falimentul Euroins, conform Hotnews.
Cauzele care au dus la insolvență
Conform lichidatorului, cauzele care au dus la falimentul Euroins au fost legate de neîndeplinirea indicatorilor de solvabilitate. Societatea nu a putut demonstra că deține fonduri prorpii pentru acoperirea datoriilor potențiale către asigurați. La 30.09.2022 sumele necesare acoperirii SCR erau în cuantum de 2.2 miliarde lei. Iar cele necesare acoperirii MCR erau în cuantum de aproape 1.8 miliarde lei.
Lichidatorul a stabilit că rezervele au fost sub nivelul adecvat pentru acoperirea potențialelor daune ale asiguraților. Ca urmare a inventarierii dosarelor de daună și a dosarelor de litigii privind daunele pretinse, lichidatorul judiciar a constatat o diferență de un miliard de lei între evidențele existente la data deschiderii procedurii de faliment și rezultatul inventarului. Diferența a fost de la aproximativ 600 de milioane lei la 1,7 miliarde lei.
Totodat, neplata la vreme a daunelor a dus la creșterea riscului de declanșare a procedurilor de executare silită. Iar acest lucru a avut ca efect diminuarea patrimoniului societății prin acumularea de cheltuieli suplimentare față de daunele de achitat. Penalitățile acumulate sunt de peste 300 milioane de lei, la care se adaugă și cheltuielile de executare.
O altă problemă a fost ineficiența recuperării creanțelor din regrese. La 31 decembrie 2022, conform evidențelor contabile, se regăseau sume nerecuperate de 15,5 mil. lei. La acestea se adaugă sume nerecuperate din categoria debitori diverși de aproape 60 mil. lei.
Falimentul Euroins provocate de pierderi
În urma încheierii contractului cu EIG Re, au fost transferate din companie active financiare constând în titluri de valoare, creanțe de recuperat din reasigurări și disponibilități în conturi, în valoare de peste 1.5 miliarde lei. Acest contract a fost înaintat spre analiza judecătorului sindic.
Lichidatorul judiciar CITR a stabilit care au fost pierderile înregistrate de Euroins în perioada 2019-2023. Conform datelor centralizate valoarea acestora ajunge la 18,3 mil. lei. Din activitatea de asigurare au fost înregistrate pierderi în mod constant. Iar cele mai mari au fost în anul 2022, când pentru asigurările RCA s-au înregistrat pierderi de 917,6 milioane lei.
Totodată, CITR spune că a identificat și fapte care intră sub incidența articolului 268 din Legea Insolvenței. Judecătorul sindic poate dispune ca prejudiciul să fie suportat de membrii organelor de conducere și/sau supraveghere din cadrul societății, precum și de orice altă persoană care a contribuit la starea de insolvență a debitorului prin săvârșirea uneia din faptele prevăzute expres de lege.
ASF a retras autorizația de funcționare Euroins
ASF a decis retragerea autorizației de funcționare pentru Euroins în data de 17 martie 2023. Cu acest prilej s-a constatat starea de insolvență a societății, în condițiile existenței unui deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei. De asemenea, s-a constatat și un deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei.
Grupul bulgar Eurohold a reacționat la decizia ASF acuzând o preluare ostilă a activelor Euroins România.
Primele plăți către păgubiții Euroins au început să fie făcute în data de 18 mai 2023, peste 650.000 de lei pentru peste 1.000 de cereri.
Raportul privind falimentul Euroins