Băgat în faliment de o fermă de porci, Cruyff a ajuns misionar al fotbalului în SUA

Băgat în faliment de o fermă de porci, Cruyff a ajuns misionar al fotbalului în SUA

Legendarul fotbalist și antrenor olandez a fost nevoit să revină pe teren, la fi nalul anilor , 70 și să traverseze Oceanul Atlantic pentru a juca într-o țară dezinteresată de „Sportul Rege”. Batavul i-a călcat pe urme lui Pele, brazilianul semnând cu New York Cosmos din cauza falimentului personal. Cei doi mari sportivi au marcat profund fotbalul din SUA și au trăit experiențe remarcabile.

Johan Cruyff și Pele vor rămâne doi dintre cei mai influenți fotbaliști care au existat în „Sportul Rege”, indiferent de epocile și generațiile care vor urma.

Olandezul s-a stins din viață în 2016, la 68 de ani, după ce a fost răpus de cancerul pulmonar, brazilianul a ajuns la 77 de ani și continuă să se bucure de admirație. Pe cei doi foști mari fotbaliști îi leagă un destin marcat de bani, faliment și compromisuri.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Țepuit de un prieten

Cruyff s-a retras de pe teren în plină glorie. La 31 de ani, mijlocașul ofensiv și-a încheiat contractul cu Barcelona, în 1978, și și-a văzut de afaceri. Johan avea să plătească scump exilul din fotbal, pe care și l-a impus, mai ales că haina de antreprenor nu i se potrivea. La sfatul unui prieten, Cruyff a investit o mare parte din banii câștigați la Ajax Amsterdam și FC Barcelona într-o fermă de porci, aflată în zona orașului catalan.

 

A semnat cu Los Angeles Aztecs

Mizând financiar și sentimental pe mâna unui prieten, „olandezul zburător” s-a trezit fără porci, fără fermă și fără bani. Neputând să-și câștige existența din alt domeniu, a fost nevoit să revină în fotbal. Iar oferta clubului Los Angeles Aztecs a căzut cum nu se putea mai bine. Cruyff s-a aventurat în SUA și a evoluat în California, în sezonul 1978-1979.

La acea vreme, americanii nu voiau să audă de fotbal, fiind preocupați de baseball, fotbal american, baschet și hochei.

Totuși, numele Cruyff era atât de important, încât nu putea trece neobservat nici chiar în SUA. Tribunele stadionului pe care juca formația Aztecs au început să se populeze. În America, abia se puneau bazele soccerului, dar Cruyff a fost profund impresionat de societatea americană și profesionismul care marca sporturile din SUA. Mijlocașul s-a simțit foarte bine în „Lumea Nouă” și a mai jucat între 1979 și 1981 pentru Washington Diplomats.

 

Asigurare pentru treptele din fața casei

„Industria funcționa irepro șabil. Managerii știau exact ce vrea să vadă publicul, ce vrea să mănânce, ce vrea să bea, totul pentru ca omul să se simtă în timpul pe care îl petrece pe o arenă. Indiferent că venea să vadă baseball, baschet, fotbal american sau fotbal european. Cei de la Washington Diplomats mi-au spus că am nevoie pentru o asigurare a treptelor din fața casei. Am întrebat: „De ce?” Mi-au răspuns: „ Pentru că, dacă alunecă cineva pe trepte, te poate da în judecată”, își amintea olandezul. Cruyff avea să-și continue cariera în Europa, la Levante, Ajax și Feyenoord Rotterdam. A agățat definitiv ghetele în cui, în 1984.

 

Pele a revoluționat fotbalul de peste Ocean și a jucat la New York alături de un român

Brazilianul Pele a intrat în rândul legendelor fotbalului, după ce a îmbrăcat tricoul echipei Santos, în perioada 1956 - 1974. În acest timp, atacantul a devenit de trei ori campion mondial, în 1958, 1966 și 1970. Pele n-a vrut să facă pasul în fotbalul european și s-a retras la clubul din țara natală.

Însă, la finalul carierei, sud-americanul s-a trezit falit. Furat de propriul manager, brazilianul a fost nevoit să facă un compromis și să revină pe teren. A semnat cu formația New York Cosmos, care l-a dorit insistent, timp de un deceniu.

Apariția lui Pele a început să populeze tribunele golașe ale stadioanelor din SUA, iar brazilianul își amintește că avea mari dificultăți de a juca, pentru că terenurile erau sintetice. În plus, de multe ori se vedea marcajul cu var de la partidele de fotbal american. Pele a jucat două sezoane în SUA, s-a împrietenit cu Henry Kissinger, secretar de stat și consilier al președinților Richard Nixon și Gerald Ford și a împărțit vestiarul cu un român: Gil Mărdărescu. Pele își amintește în cartea „De ce iubim fotbalul” prima întâlnire cu Gil: „Am visat mereu că îți voi strînge mîna. Dar, să joc alături de tine este un miracol!”, i-a spus românul