Fake news în Republica Moldova: Birou FBI la Chișinău

Fake news în Republica Moldova: Birou FBI la Chișinău Sursa foto: Arhiva EVZ

Cel mai nou fake news care circulă în Republica Moldova vizează deschiderea unuibirou al FBI la Chișinău.

Fake news despre FBI la Chișinău, ventilat inclusiv de Partidul Comuniștilor

Un text distribuit pe multe canale Telegram moldovenești, pe ziare online din Găgăuzia și Transnistria și în presa rusă anunță că Biroul Federal de Investigații al SUA își va deschide un oficiu în Capitala Republicii Moldova.

Unele dintre aceste postări au strâns vizualizări cu miile, zeci de comentarii și sute de reacții. De asemenea, Partidului Comuniștilor din Republica Moldova a publicat acest fake news pe site-ul oficial.

Unii agenți de propagandă au fost și mai creativi, anunțând câți agenți FBI vor veni la Chișinău și care sunt obiectivele acestui birou în Republica Moldova. Niciuna dintre aceste surse care propagă fake news-ul nu citează vreo sursă oficială, ci surse anonime sau pur și simplu „presa”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul Republicii Moldova a calificat informația despre așa-zisa deschidere a unui birou FBI la Chișinău drept „un alt fals grosolan”. Reprezentanții guvernului au mai spus că aceste informații false „sunt tirajate ca ulterior anumiți politicieni să poată să citeze surse obscure și neclare”.

Guvernul: „un alt fals grosolan”

„Un alt fals grosolan este rostogolit în spațiul public. Am văzut că pe canale anonime de Telegram, ulterior preluate de către instituții media neclare, anonime și obscure, informația precum că FBI și-ar fi deschis oficiu la Chișinău și urmează să detașeze un anumit număr de persoane pe aici. Este un fals, astfel de lucruri nu se întâmplă peste noapte, în cazul în care cooperarea la nivelul poliției sau autorităților este realizată – ea este realizată într-un mod foarte clar și transparent”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, citat de NewsMaker.

Totul a pornit, se pare, în 9 mai, când canalul de Telegram „Молдова Экспресс” (Moldova Express) a scris, citând „surse” neprecizate, că „în timpul apropiat la Chișinău va fi deschis un Birou Federal de Investigații”.

„Este o informație exclusivă pe care o puteți afla primii doar de la noi”, s-a scris pe canalul de Telegram respectiv, pe care se mai afirma că la biroul de la Chișinău vor lucra circa 50 de angajați, „dintre care 40 de angajați vor fi agenți americani, iar 10 vor fi moldoveni cu experiență în forțele de ordine”.

Cina a preluat minciuna despre biroul FBI

„Potrivit sursei noastre, noul departament va fi deschis pe fundalul unei agravări a situației geopolitice din regiune, al importanței tot mai mari a Republicii Moldova în rândul intereselor SUA, precum și identificarea frecventă a cetățenilor moldoveni într-o serie de infracțiuni transnaționale care reprezintă o amenințare la adresa sănătății publice și a ordinii publice în Statele Unite”, se mai scria pe canalul de Telegram „Молдова Экспресс”.

Fake news-ul a fost apoi preluat de canalul Telegram „Sputnik Moldova”, de publicația enewsmd.online și de canalul „MEDIAKILLER PMR”

„Pe lângă ofițerii FBI, personalul va include consilieri militari, reprezentanți ai Pentagonului, ofițeri de informații CIA și instructori. Statele Unite au decis să-și consolideze prezența în Moldova, deoarece americanii nu au încredere în forțele de securitate locale din cauza incompetenței și a nivelului ridicat de corupție.

Biroul FBI va lucra activ în direcția transnistreană. Pe lângă aceasta, ofițerii americani de informații vor colecta informații compromițătoare atât despre opoziția moldovenească, cât și despre reprezentanții elitei politice din rândul actualei guvernări”, mai scriau sursele citate.

Propaganda a mai fost ventilată de canale sau publicații precum „Приднестровец”, „Gagauznews”, newsmd.md, md.kp.media, „Молдова онлайн”, „МЯСОРУБКА NEWS”, „Треш Киш”, „Primul în Moldova”, „Гагаузская Республика”, Nezavisimaya Gazeta, „Insider Moldova” sau „Молдавский вагон”.