„Fake News” a devenit o AFACERE profitabilă

Rețelele sociale au devenit „rampa de lansare” a multor știri false. Termenul de Fake News presupune publicarea de informații false sub masca unor știri reale și este extrem de răspândită această metodă pe social media. Iar astăzi să se constate că a devenit o afacere în toată regula.

La 36 de ani, John Prager este unul dintre cei mai activi producători de știri false în Statele Unite. Iar un exemplu de făcătură este  despre cel mai în vârstă membru din familia Obama  care "a fost arestat fiind în posesia drogurilor". Un text ca un articol real, o fotografie falsă și trucul este gata pentru momeală. Site-ul lui John Prager este menit să fie satiric, dar 2 milioane de persoane au răspândit  informațiile sale considerate a fi reale.

 În fiecare zi în Statele Unite, pe site apar zeci de "ştiri false". Printre cei mai distibuite: Papa susține pe Donald Trump, Barack Obama nu a fost născut în Statele Unite sau despre activitatea lui Hillary Clinton într-o rețea pedofilă. 

Primul amendament protejează autorii "știrilor false"

În ciuda difuzării acestor informații false, legea americană protejează pe autori prin libertatea de exprimare definită de primul amendament. Confruntat cu această situaţie, Facebook și-a luat angajamentul de a trimite avertismente utilizatorilor care primesc "știri false". Deşi în Statele Unite a devenit un fenomen,  nici un studiu serios nu doreşte să dezbată acest lucru", conchide jurnalistul Agnès Vahramian, citat de francetvinfo.