Facturile la gaze vor exploda din aprilie! Experţii trag semnalul de alarmă: "Consumatorii au rămas şocaţi"

Facturile la gaze vor exploda din aprilie! Experţii trag semnalul de alarmă: "Consumatorii au rămas şocaţi" sursa: arhivă EVZ

Românii ar putea fi loviți de prețuri și mai mari la energie, asta pentru că, în plină criză energetică, furnizorii de gaze cer sume de câteva ori mai mari. Această măsură se vrea a fi aplicată din luna aprilie a acestui an, atunci când vor expira reducerile la energie acordate consumatorilor români.

Schema de reducere în energie expiră la 1 aprilie 2022. În urma acesteia, consumatorii casnici se vor confrunta cu prețuri mult mai mari.

Marți a avut loc o ședință de Guvern, în cadrul căreia se dorea găsirea unor soluții la problema energetică, însă, în urma acesteia, Executivul nu a ajuns la niciun consens.

Situațiile disperate cer măsuri disperate

Guvernul propusese să reducă cota TVA la electricitate și gaze la 5%, de la 19% cât era inițial. Alături de asta, se dorea eliminarea certificatelor verzi din facturile la energie,

Ne puteți urmări și pe Google News

Silvia Vlăsceanu, din cadrul Asociației Producătorilor de Energie Electrică declara că: ”Interesul e pentru binele consumatorilor, reducerea TVA afectează veniturile la bugetul de stat. Certificatele verzi, deja energia regenerabilă se autosusţine prin preţul energiei. În situaţii excepţionale e nevoie de măsuri excepţionale”.

Conform e-nergia.ro., în cazul unui consum de 100 kwh, o factură la electricitate, după 1 aprilie, când expiră actualele măsuri, ar însuma 138 de lei. Cu măsurile propuse, factura ar scădea la 114 lei.

Furnizorii de energie electrică au finalizat recalcularea facturilor emise greșit, însă șeful ANPC nu vine cu vești bune pentru români. Chiar dacă acum calculul este corect, valoarea facturilor rămâne mare, asta din cauza prețului crescut al kilowatt-ului. Furnizorii nu sunt vinovați în totalitate pentru aceste sume uriașe, ci evoluția pieței.

Facturile la energie rămân mari și după recalculare

Românii aveau mari speranțe că valoarea acestora va scădea considerabil, însă Horia Constantinescu, șeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunțat că ele vor fi în continuare mare. Acest lucru nu este din cauza furnizorilor sau a erorilor de calcul, ci din cauza evoluției pieței energiei.

„Ideea lansată de furt are ca element constitutiv al acestei eventuale infracţiuni intenţia. Niciunul dintre operatorii economici nu a putut fi tras la răspundere pentru intenţia de a fura consumatorii. Faptul că unele dintre norme şi unele dintre aplicaţiile lor nu au putut ţine pasul cu aşteptările consumatorilor cred că au fost unele dintre elementele importante ale disfuncţionalităţii pieţei. (…) Au fost cazuri în care mare parte a consumatorilor au fost şocaţi primind facturi cu mult mai mult faţă de ceea ce aceştia erau obişnuiţi”, declară șeful ANPC.