Românii nu vor plăti mai mult pentru gaze și energie electrică la iarnă, pentru că schema de compensare-plafonare este valabilă până la primăvară. Guvernul României a luat această măsură pentru a contracara o eventuală majorare determinată de factori externi.
Prețurile la gaze și energie electrică depind foarte mult de decizia Ucrainei de a continua sau nu tranzitul de gaze ruseşti, dar și de situația din Orientul Mijlociu.
Plafonare până la 1 aprilie 2025
Pentru a preveni scumpiri abrupte, guvernul va continua să plafoneze tarifele până la 1 aprilie 2025.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că nu vor exista diferențe față de iarna trecută.
"Preţurile nu vor fi mai mari decât iarna trecută. Schema de compensare-plafonare este în vigoare până la 1 aprilie. A fost important şi este important să-i protejăm pe români, pentru că, aşa cum ştiţi, preţul la gaz, dar şi la energie electrică, depinde de lucruri care nu sunt doar la îndemâna României. Depinde de situaţia din Orientul Mijlociu, depinde de situaţia din Ucraina, depinde de decizia Ucrainei de a continua sau nu tranzitul de gaze ruseşti ş.a.m.d. Deci, în contextul acestor evenimente excepţionale, schema de compensare-plafonare şi-a făcut treaba şi şi-o va face şi în iarna aceasta", a dat asigurări ministrul.
România, singura țară care a păstrat plafonarea prețurilor
Potrivit acestuia, un consumator casnic va fi facturat cu 0,31 lei/kilowatt-oră la gaz, plafonul maxim, iar la energie electrică în funcţie de nivelul de consum, cu tarife de la 0,68 lei/kilowatt-oră pentru un consum total sub 100 kilowaţi-oră pe lună la 1,3 lei/kilowatt-oră pentru un consum lunar de peste 300 de kilowaţi-oră.
România a rămas singura țară care a păstrat plafonarea prețurilor, atât la producători, cât și la consumatorii casnici și industriali, în condițiile în care criza energetică s-a terminat de mai bine de un an.
Măsurile au fost aplicate pentru a preveni creșterea extremă a prețurilor la energie pentru consumatori, în special pentru gospodării și instituții publice esențiale, și pentru a menține stabilitatea pieței energetice interne.