Facturile la energie electrică şi gaze de la 1 ianuarie 2023. Va fi crunt

Sursa foto: Arhiva EVZ

Specialiștii au aflat cât vom plăti la energie electrică şi gaze în ianuarie 2023. Românii se vor confrunta cu facturi uriașe, dar situația s-ar putea schimba în câteva luni.

Facturile la energie electrică vor fi calculate raportat la anul trecut, iar românii vor fi nevoiți să achite sume uriașe de bani. Specialiștii au dezvăluit cât vom putea plăti la energie electrică şi gaze în ianuarie 2023.

Din februarie 2023, lucrurile s-ar putea schimba în bine. Începând din luna martie 2023, românii vor plăti la factura de la energie electrică atât cât consumă.

Facturile la energia electrică

- se ia în calcul consumul de anul trecut

- preţul din contract: 2-12 lei/kWh.

Premierul Nicolae Ciucă a explicat forma finală a ordonanței care reglementează prețul energiei electrice.

„Vom menține prețul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până la 100 de kWh și 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 și 255 de kWh.Vom menține prețul de 1 leu pentru IMM-uri și noutatea care apare prin acest mecanism este că vom asigura un preț pentru marii consumatori de 1,3 lei. De asemenea, consumatorii casnici care consumă peste 255 de kWh vor beneficia de același preț al energiei cu specificația că, diferit față de prevederile anterioare, primii 255 de kWh vor fi plătiți la valoarea de 0,80 lei”, a explicat premierul Nicolae Ciucă.

Sursa: Dreamstime.com

Cum se calculează facturile la energie electrică

- 0,68 lei kWh - consum până în 100 de kWh/lună

- 0,80 lei kWh - consum între 100 de kWh şi 255 de kWh/lună

- 1,3 lei kWh - consum peste 255 de kWH/lună

- 1 leu/kWh - pentru IMM-uri.

Românii care vor să schimbe furnizorul de energie electrică s-ar putea confrunta cu probleme. Multe persoane s-au trezit și cu 200-300 de kilowați în plus, iar singura soluție este o dovadă cu privire la indexul contorului.

„De foarte multe ori, sesizând furnizorul despre diferență, se rezolvă la furnizor. Dar dacă furnizorii nu sunt dispuși să soluționeze problema, atunci recomandarea noastră este să se adreseze autorității și vom verifica noi situația concretă", a recomandat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE. El a mai recomandat să fim atenți la aparate electrocasnice care consumă mult, potrivit A3.