Românii continuă să achite note de plată consistente, deşi autorităţile promiteau că întreţinerea nu va mai veni aşa de mare.
După facturile umflate din ultimele luni, administratorii blocurilor şi proprietarii de apartamente din Capitală au început să facă economii, în speranţa că factura pe luna ianuarie va fi mai mică. Numai că, sumele sunt aproape aceleaşi, deşi unii chiar au luat decizia de a închide căldura ziua. Astfel, în Bucureşti, a început să fie afişată în treţinerea pe luna trecută. Rezultatul: nota de plată pentru căldură nu este mai mică, deşi şefii RADET promiteau că se vor calcula mai puţine zile de consum, având în vedere că în octombrie s-au calculat 35 de zile, iar în decembrie 33 de zile, informaţie dezvăluită în exclusivitate de "Evenimentul zilei" pe data de 13 februarie. Pentru un apartament cu trei camere din Berceni, de exemplu, factura pentru căldură în ianuarie a ajuns chiar şi la 650 de lei, cu 50 lei mai puţin decât în decembrie.
- Opaina: Proprietarii au semnalat lipsa căldurii, costuri ale facturilor prea mari față de cât au consumat
Au închis căldura ziua şi au plătit mai mult Alte asociaţii de locatari au decis să oprescă căldura în cursul zilei, după ce au văzut cât au achitat pentru ce au consumat în luna decembrie. Şi, cu toate că au încălzit caloriferele doar noaptea, la trei camere - 2 persoane vor achita între 500 şi 550 de lei, se plâng locatarii dintr-un bloc din Cartierul Rahova, care spun că au fost anunţaţi de administrator deja cât vor avea, cu aproximaţie, de achitat. Pe de altă parte, după scandalul din luna decembrie, când RADET Constanţa a facturat căldura pentru 40 de zile, pentru luna ianuarie asociaţiile de proprietari au primit facturi "regularizate", cu 30- 40% mai mici. Au fost şi excepţii, puţine, în care abonaţii RADET au fost încărcaţi la plata căldurii, fiind surprinşi să constate că au consumat mai mult decât în luna decembrie. "De vină sunt firmele care au pus repartitoarele de căldură şi care efectuează citirile înaintea noastră", a declarat directorul RADET Constanţa, Ilie Rachieru. El susţine că asemenea situaţii se pot rezolva în urma unor reclamaţii la RADET şi crede că aceste firme ar trebui să dispară. "Atâta timp cât nu calculăm cheltuiala fixă, consumul fix şi consumul variabil, cu vidul acesta de legislaţie, şi a lăsa citirea la latitudinea oamenilor, cel mai bine este fără repartitoare", opinează Ilie Rachieru. Directorul RADET Cons tanţa a recunoscut însă pentru EVZ că, la fiecare sfârşit de an, populaţia este încărcată în plus la plata gigacaloriei. Dar, pentru ca să nu mai existe suspiciuni, începând din această lună, "pe factură apare clar data citirii şi indexul citit în ziua respectivă, rezultând numărul exact de zile facturate pe lună".
- Furt sau bătaie de joc? "Cea mai mare factură la căldură în 33 de ani". Şefii Regiilor au inventat luna cu mai multe zile
- Românii se bat pe căldură, RADET-ul câştigă