Facturi mari la telefon. Atenție la aceste servicii!

Facturi mari la telefon. Atenție la aceste servicii! sursă: arhivă EvZ

Românii trebuie să fie precauți la serviciile mobile oferite de operatori, avertizează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Prin activarea involuntară a unor servicii, facturile la telefon pot să crească semnificativ.

ANCOM lansează un avertisment, în contextul în care, în această perioadă, majoritatea românilor pleacă în concedii peste hotare. Serviciile de roaming pot fi activate involuntar, iar astfel, facturile la telefon pot să crească semnificativ.

Specialiștii au subliniat că românii care pleacă în străinătate, înainte de a părăsi țara, trebuie să acorde maximă atenție mesajelor pe care le primesc din partea operatorilor în rețeaua cărora se află. De asemenea, operatorii sunt obligați să informeze utilizatorii prin SMS atunci când dispozitivul mobil s-a conectat la rețeaua unui operator străin și să comunice și tarifele, care includ și TVA, aplicabile serviciului de roaming.

Facturile românilor la telefon pot înregistra scumpiri

Utilizatorii de dispozitive mobile sau de internet, care călătoresc în afara României, pot fi puși în situația de a plăti facturi mai scumpe din cauza utilizării involuntare a unui serviciu de roaming activat automat. Acest lucru se poate întâmpla atunci când, la trecerea graniței, telefonul se conectează automat la cel mai bun semnal din teritoriul în care se află utilizatorul. ANCOM recomandă, în acest sens, accesarea aisemnal.ro, pentru a putea monitoriza serviciul la care utilizatorul este conectat.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Roaming-ul involuntar poate apărea în zonele de graniţă de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a reţelei. În aceste situaţii, echipamentul mobil se va conecta automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul, chiar dacă această reţea aparţine unui operator dintr-o ţară vecină.

Cum se pot evita facturile mari. Iată tot ce trebuie să știi

Utilizatorul, deşi se află pe teritoriul României, va fi astfel facturat pentru serviciile de comunicaţii utilizate în roaming. Pentru ca utilizatorii să ştie cât mai exact care sunt zonele în care este posibil să intre în roaming involuntar, localităţile cu risc de roaming involuntar au fost incluse în harta aisemnal.ro. Astfel, accesând aisemnal.ro, pe lângă informaţiile despre nivelul semnalului, utilizatorii pot vedea şi zonele de graniţă în care riscă să se conecteze involuntar la staţiile de bază aflate pe teritoriul statului vecin şi să comunice astfel la tarife de roaming”, a precizat arbitrul pieţei locale Telecom, potrivit Capital.

O altă modalitate prin care se poate evita o astfel de situație este selectarea manuală a rețelei de roaming și solicitarea activării roaming-ului numai la cerere, adică atunci când se trece frontiera.

Secțiunea InfoCentru de pe pagina de internet ANCOM pune la dispoziție românilor toate informaţii utile despre serviciile de comunicaţii electronice (telefonie, internet şi televiziune).