Facturi mari la întreținere . Cât se plătește pentru o garsonieră

Facturi. Sursa foto: Arhiva EVZ

În 2024, locuitorii din București se confruntă cu facturi uriașe la întreținere, care cresc exponențial de la lună la lună, provocând îngrijorare și neliniște în rândul populației, mai ales atunci când vine momentul plății.

Oamenii reclamă că au primit cele mai mari facturi la încălzire din istorie, chiar dacă luna februarie a fost considerată cea mai caldă din ultimii 100 de ani.

Revoltați, aceștia afirmă că caloriferele au funcționat la capacitate maximă pe tot parcursul lunii, fiind mai fierbinți decât în lunile reci. Situația se referă, evident, la locuitorii din București care folosesc sistemul centralizat de încălzire, ceea ce reprezintă majoritatea.

Costul pentru o garsonieră a ajuns la 440 de lei

Administratorii blocurilor au primit facturi cu 30% mai mari decât în ianuarie, iar explicația oferită de compania de încălzire a fost considerată incredibilă. Conform Observatornews.ro, costul pentru o garsonieră a ajuns la 440 de lei, în timp ce pentru un apartament cu două camere se plătesc 570 de lei.

Pentru locuințele cu trei camere din București, cheltuiala a ajuns la 800 de lei sau chiar 1000 de lei. Creșterea este semnificativă între ianuarie și februarie, ceea ce a provocat îngrijorare printre oameni cu privire la viitoarele facturi. Singura veste bună este că sezonul rece ar trebui să se încheie, ceea ce ar reduce costurile pentru încălzire în lunile următoare.

Cu siguranță, în ianuarie, chiriașii au plătit 340 de lei pentru o garsonieră, însă în februarie au fost surprinși cu facturi de 442 de lei. Pentru apartamentele cu două camere, diferența este de la 440 de lei în ianuarie la 572 de lei în februarie, iar pentru cele cu trei camere, suma a crescut de la 576 de lei la 749 de lei. Administratorii blocurilor admit că au verificat de mai multe ori facturile și abia le-au putut crede.

„M-am speriat când am văzut. Împărţiţi şi dumneavoastră la 30 de apartamente, numai căldura 116 milioane. Enorm. Iarna nu a fost grea, dar a fost cea mai scumpă iarnă”, explică președintele unui bloc din București, Petre Barbu, potrivit sursei citate.

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Facturi astronomice în cea mai caldă lună din această iarnă

O altă asociație a fost surprinsă cu o factură de 10.200 de lei în februarie, în creștere față de cea de 9.500 de lei înregistrată în ianuarie.

„Din punctul meu de vedere asta este o japcă. Diferenţa facturii pentru luna februarie este mult mai mare faţă de factura din ianuarie, în condiţiile în care în ianuarie a fost şi mai frig, a dat şi zăpada”, se plânge Nicu Brăgaru, la rândul său preşedinte de bloc.

Locuitorii Bucureștiului sunt nedumeriți de faptul că, în cea mai caldă lună din această iarnă, facturile au fost cele mai mari din istorie.

„Nu ştiu, sunt aproape 30 de grade în casă. Este extrem de cald. Nu se justifică. Noi avem convectoare de căldură pentru că nu a făcut faţă în mijlocul iernii, iar acum când deja este mai cald afară caloriferele sunt extrem de calde. E ceva total pe dos”, povestește, extrem de nemulțumit, cetățeanul Gabriel Bălan.

De ce primesc bucureștenii aceste facturi uriașe

Conform specialiștilor, în această iarnă, facturile au crescut semnificativ de la o lună la alta. De exemplu, într-un bloc cu 8 etaje, calculele indică o creștere a facturii la apă caldă și căldură de 26% în ianuarie și de 17% în februarie. Între decembrie și februarie, diferența pare și mai mare, ajungând la 50%. Astfel, de la o factură de 7.800 de lei în decembrie, oamenii au avut de plătit 9.843 de lei în ianuarie și 11.571 de lei în februarie.

Compania de termoficare a primit deja zeci sau chiar sute de sesizări din partea bucureștenilor nemulțumiți de această situație. Cu toate acestea,

Termoenergetica susține că și-a făcut treaba conform regulilor. Mai mult, compania a explicat că luna februarie a fost facturată mai mult decât ianuarie deoarece s-au luat în considerare 33 de zile de consum, față de 28 de zile în ianuarie.

„Perioada facturată în luna ianuarie a cuprins un interval de 28 zile, în luna februarie fiind facturate 33 zile”, transmite compania Termoenergetica.