În contextul temperaturilor scăzute din această perioadă, experții avertizează că vom înregistra creșteri semnificative în facturile la gaz, cu posibilitatea unei majorări de până la 20%.
Spre exemplu, factura la gaze a ajuns la 553 de lei în luna decembrie, în cazul unui apartament cu patru camere, situat într-un bloc recent construit în apropierea Capitalei.
Această sumă reprezintă o dublare față de luna noiembrie, când temperaturile au fost predominant ridicate.
Factura la gaz va crește cu 20% în ianuarie
În schimb, pentru luna ianuarie, se preconizează o creștere și mai accentuată la factura la gaz. În mod concret, de la un consum de peste 1.900 de kWh în luna decembrie, specialiștii estimează o creștere până la 2.400 de kWh pentru același apartament.
Acest lucru se traduce printr-o factură aproximativă de 700 de lei.
Calculele variază în funcție de tipul specific al locuinței. Totodată, poziția apartamentului, fie că este situat la parter sau la un etaj intermediar, reprezintă un factor esențial în această ecuație, potrivit antena3.ro.
Sfaturi pentru a reduce costurile la gaze
Experții ne îndeamnă să evităm oprirea centralei termice, deoarece, în cazul în care locuința se răcește prea mult, consumul ulterior de energie va fi mai ridicat pentru a o readuce la temperatura dorită.
În situația în care părăsiți locuința pentru mai mult de 24 de ore, se recomandă reducerea temperaturii la 16 grade, iar în cazul absenței pentru mai mult de două zile, puteți coborî temperatura până la 8 grade.
Factura la gaze este crescută și de consumul de apă caldă. Un procent de 15% din consumul total de energie este alocat încălzirii apei, așadar, este util să verificați izolația țevilor pentru a evita pierderile de căldură.
Sebastian Buruduja, despre suma pe care o vor plăti românii la factura la gaze
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că politica de plafonare va fi menținută, asigurând astfel că cetățenii vulnerabili din România continuă să beneficieze de sprijin și protecție din partea statului.
Conform declarațiilor sale, facturile nu vor suferi modificări, iar prețurile vor rămâne plafonate, astfel că în cazul unui consum identic, acestea vor fi în continuare la fel.
Prin menținerea schemei, se asigură protecția românilor vulnerabili, traducându-se în beneficii lunare de 35 de lei pentru cinci milioane de gospodării în ceea ce privește energia electrică, o sumă considerată rezonabilă.
„Ani de zile nu s-a investit în sistemul de termoficare ce ține de ministerul Energiei. Noi ne asigurăm că lucrurile sunt normale cu cele patru CET-uri, din păcate, Nicușor Dan are datorie de 700 de milioane de lei către Elcen, deci anumite afirmații cum că ar fi fost scoasă Primăria din faliment nu se susține”, a spus Burduja pentru România TV.