Factoringul, o soluţie pentru a grăbi recuperarea datoriilor

Factoringul, o soluţie pentru a grăbi recuperarea datoriilor

În perioada crizei, recuperarea datoriilor de la partenerii de afaceri este una dintre marile probleme cu care se confruntă firmele. Companiile care vor să grăbească obţinerea datoriilor de la colaboratorii de afaceri pot apela la firmele de factoring, care pot recupera, în numele lor, facturile emise de acestea sau le pot da contravaloarea acestora.

În criză, românii au apelat din ce în ce mai mult la această facilitate. Astfel, piaţa de factoring a crescut, anul trecut, cu circa 15% faţă de 2009, până la 1,8 miliarde de euro.

Pentru acest an, firmele din domeniu se aşteaptă la o creştere cu 20% a pieţei, potrivit datelor prezentate, ieri, de Asociaţia Română de Factoring, înfiinţată în luna aprilie.

Statul, vinovat de blocarea plăţilor

Potrivit unui studiu prezentat de Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale (BNR), în 2010 şi primele patru luni din 2011, 38.000 de firme au generat incidente de plată majore în economie. Datoriile statului către firme, ale companiilor către stat sau cele existente între firmele şi partenerii de afaceri au întârziat mult evoluţia economică, spune Croitoru.

În decembrie 2010, arieratele statului către companii reprezentau 1,12 miliarde de lei. Încărcate de facturi neîncasate de la stat, companiile nu au avut, la rândul lor, lichidităţile necesare pentru a-şi plăti furnizorii.

Potrivit studiului prezentat de Lucian Croitoru, pentru 21.000 de companii, contravaloarea datoriilor restante ale bugetului de stat ar putea acoperi în totalitate restanţele firmelor respective faţă de furnizori, bugetul asigurărilor sociale, bugetul fondurilor speciale şi bănci.

Datoriile firmelor faţă de stat sunt de asemenea importante. Restanţele acestora sunt chiar mult mai mari decât arieratele statului către companii.

În iunie 2010, datoriile restante ale firmelor către sectorul public erau de 18 miliarde de lei, iar cele ale sectorului public către companii de 1,8 miliarde lei. Mare parte din această datorie este generată tot de entităţi care aparţin sectorului public. Astfel, 10 companii, majoritatea de stat, deţin 50% din arieratele firmelor către bugetul de stat.

Ne puteți urmări și pe Google News