Facebook şi-a găsit naşul unde nu se aştepta. Povestea tânărului oligarh care i-a gonit pe americani din "Maica Rusie"

Facebook şi-a găsit naşul unde nu se aştepta. Povestea tânărului oligarh care i-a gonit pe americani din "Maica Rusie"

Deşi Facebook pare să îşi fi zdrobit toţi adversarii care operau platforme de socializare online, printre ei aflându-se şi nume mari ale domeniului IT, concurenţa vine fix de unde ne-am fi aşteptat mai puţin: din ţările emergente. Copia fidelă a Facebook din Rusia a măturat gigantul american de pe piaţa acestei ţări, făcând din fondatorul său unul dintre cei mai tineri milionari estici.

Povestea "clonei Facebook" din Sankt Petersburg a început în anul 2006, atunci când fondatorul său, Pavel Durov, şi-a terminat studiile la Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din oraş. Încă din 2004, acesta manifestase un spirit antreprenorial dezvoltat, odată cu înfiinţarea unui site cu răspunsuri la întrebările de la examene pentru materiile pe care le studia.

Pornind de la site-ul dezvoltat în timpul facultăţii a trecut la pasul următor, înfiinţând în septembrie 2006 ceea ce astăzi este cunoscut ca "Facebook-ul rusesc", site-ul vkontakte.ru. Succesul rapid al site-ului îl aseamănă cu cel similar din America, singura diferenţă fiind că nu s-a extins mai departe de spaţiul ex-sovietic, mai exact în Ucraina, Kazahstan, Republica Moldova şi Belarus.

Succesul site-ului poate fi ilustrat cel mai bine de comparaţia cu versiunea pentru limba rusă a Facebook. În aprilie 2012, site-ul lui Durov a avut 16,2 milioane de vizitatori zilnici, în timp ce Facebook a avut doar 2,3 milioane de vizitatori, potrivit Bloomberg. Aşadar, o cotă de piaţă de 87,6%, dacă ignorăm celelalte site-uri mai mici de socializare din Rusia. Finanţator comun cu Facebook

O particularitate a site-ului, care i-a adus atât clienţi numeroşi cât şi critici vehemente, este posibilitatea de a face schimb de fişiere audio şi video, similar cu site-urile de "torrente" folosite pentru a descărca filme, jocuri şi muzică fără a plăti pentru ele. Deocamdată nu au existat însă acuzaţii în acest sens din partea vreunei companii.

Similarităţile cu Facebook merg mult mai departe decât în privinţa aspectului şi funcţionalităţii site-ului. Cel mai important investitor în vkontakte.ru, cu 40% din companie, este grupul media rus Mail.ru, deţinut de miliardarul Alisher Usmanov. Acelaşi magnat rus, împreună cu partenerul său de afaceri Yuri Milner, a cumpărat 10% din Facebook în perioada de început a companiei americane, prin intermediul firmei Digital Sky Technologies. La fel ca şi în cazul fondatorului Facebook Mark Zuckerberg, Usmanov a acceptat ca Durov să preia drepturile sale de vot în Adunarea Generală a Acţionarilor, lăsându-i acestuia puterea deplină în companie.

Dacă povestea site-ului este una relativ banală, povestea patronului său este cu siguranţă mult mai spumoasă. În vârstă de doar 27 de ani, Pavel Durov s-a remarcat până acum mai mult prin gesturile sale excentrice, deşi în perioada studiilor a câştigat un număr mare de concursuri şi burse de la Preşedinţie, Guvernul Rusiei şi omul de afaceri Vladimir Potanin. Excentricităţi de oligarh tânăr Cea mai mare "aroganţă" făcută de Durov s-a petrecut în urmă cu doar două săptămâni, pe 27 mai, când a aruncat de la geamul biroului firmei din Sankt Petersburg avioane făcute din bancnote de 5.000 de ruble către mulţimea adunată dedesubt. Cum bancnotele aruncate valorau cam 120 de euro fiecare, rezultatul a fost o îmbulzeală generală soldată cu capete sparte, ochi umflaţi şi mult noroi pe haine. Averea lui Durov este estimată la aproape 200 de milioane de euro.

Înainte de acest gest, tânărul afacerist mai fusese în atenţia presei, însă printr-un gest pozitiv. El a răspuns într-un mod zeflemitor cererii Serviciului Federal de Securitate din Federaţia Rusă de a şterge mai multe grupuri anti-Putin înfiinţate pe site-ul vkontakte.ru, în decembrie 2011, înainte de alegerile prezidenţiale ce au avut loc în acest an. În ciuda acestei manifestări de rebeliune, Dmitri Medvedev, actualul prim-ministru al ţării şi pe atunci preşedinte, a recunoscut că foloseşte în mod constant serviciul de socializare.

Durov şi-a expus vederile libertariene şi într-un "manifest civic" publicat de o revistă rusească, susţinând că plătitorii de taxe ar trebui să aleagă singuri ce proiecte să fie finanţate din fondurile pe care ei le furnizează statului, şi că Rusia ar trebui să devină "primul mare offshore informaţional care va atrage în mod progresiv oameni din toată lumea. S-a certat şi cu cel mai mare finanţator Cu ocazia aniversării a 67 de ani de la victoria URSS împotriva Germaniei naziste, patronul vkontakte a şocat din nou, scriind pe twitter că "populaţia sărbătoreşte că acum 67 de ani Stalin a câştigat de la Hitler dreptul de a persecuta populaţia Sovietică".

Nici relaţia cu cel mai important investitor din compania sa nu a fost ferită de efectele comportamentului său recalcitrant. Durov a declarat în 2011 că Mail.ru oferă mită managerilor companiilor pentru a-şi face reclamă pe site-urile pe care le deţine, iar în acelaşi an a blocat accesul de la site-ul său către un site al grupului, motivând că acesta este un depozit de viruşi.

Ne puteți urmări și pe Google News