Facebook Parent Meta se pregătește să notifice angajații cu privire la disponibilizări pe scară largă în această săptămână. Reducerile planificate ale companiei de social media vor afecta mii de angajați, lucru care nu s-a mai întâmplat în cei 18 ani de existență.
Facebook Meta ar putea începe concedierile pe scară largă începând de miercuri, potrivit unui raport al Wall Street Journal. Se așteaptă ca disponibilizările să afecteze mii de angajați, se arată în raport, iar mutarea ar marca prima reducere majoră a numărului de angajați din istoria Meta.
La sfârșitul lunii septembrie, compania a raportat că are peste 87.000 de angajați, iar cotația acțiunilor a scăzut cu 70% în acest an. Mai exact, Facebook a angajat oameni, crescând efectivele cu 27.000 în 2020 și 2021, și cu 15.000 în primele nouă luni din 2022. Acum, în premieră, este pe cale de a anunța disponibilizări masive.
Facebook se va axa mai mult pe Metavers
Declarații din trecut ale șefilor companiei au indicat că lucrurile nu stau bine și că este nevoie să se facă economii. Valoarea de piață a Meta a scăzut cu 70% în acest an, iar lucrurile au mers prost de când Facebook s-a transformat în Meta și a anunțat că se va concentra pe Metavers, un mediu virtual despre care nu se știe dacă va avea vreodată succes.
Facebook are o capitalizare de piață de 243 miliarde dolari, iar în septembrie 2021 era la peste 1.000 de miliarde dolari.
Un purtător de cuvânt al Meta a refuzat să comenteze despre disponibilizări dar s-a referit la comentariile lui Mark Zuckerberg cu privire la ultimul anunţ.
„În 2023, ne vom concentra investițiile pe un număr mic de zone”, spunea atunci Zuckerberg. „Asta înseamnă că unele echipe vor crește semnificativ, dar majoritatea celorlalte echipe vor rămâne neschimbate sau se vor micșora în cursul anului următor. În total, ne așteptăm să încheiem 2023 fie ca fiind aproximativ de aceeași dimensiune, fie ca o organizație puțin mai mică decât suntem astăzi”.
Disponibilizările la Meta au loc pe măsură ce Twitter tocmai a făcut o reducere peste 3.700 de angajaţi
Zuckerberg a prefigurat disponibilizările prin comentariile pe care le-a făcut încă din iunie. „În mod realist, probabil că există o grămadă de oameni la companie care nu ar trebui să fie aici”, a spus el.
Mișcările ar putea provoca o cădere şi a altor companii din sectorul social media și al tehnologiei, care, la fel ca alte mass-media, încearcă să facă față unei piețe de publicitate precaute post-pandemie, şi care se uită cu îngrijorare la o potențială recesiune în 2023.
Oficialii companiei le-au spus deja angajaților să anuleze călătoriile neesențiale începând cu această săptămână, a raportat WSJ.