Facebook folosește un portal prin care guvernul poate elimina conținut
- Dosofteea Lainici
- 3 noiembrie 2022, 20:10
Platformele de socializare colaborează cu Departamentul pentru Securitate Internă împotriva dezinformării în mediul online. Facebook are un portal pentru oficialii guvernamentali prin care aceștia cer înlăturarea conținutului fals al utilizatorilor.
Deși această inițiativă rămâne, în mare parte, necunoscută publicului, obiectivele au devenit clare odată cu crearea Consiliului de guvernare a dezinformării de la începutul acestui an. Obiectivul declarat a fost „apărarea Statelor Unite împotriva amenințărilor” cauzate de informațiile false.
Informațiile false din mediul online
„Departamentul este angajat să-și îndeplinească sarcinile într-un mod care să protejeze libertatea de exprimare a americanilor, drepturile civile, libertățile civile și confidențialitatea”, se arată în declarație. Raportarea Intercept a constatat, prin revizuirea documentelor interne, că organizația a vizat informații pe care le considera „inexacte” despre „originile pandemiei Covid-19 și eficacitatea vaccinurilor Covid-19, justiția rasială, retragerea SUA din Afganistan și natura sprijinului SUA pentru Ucraina”.
Cu toate acestea, modul în care DHS determină ceea ce înseamnă dezinformarea – pe care o definește drept „informații false care sunt răspândite în mod deliberat cu intenția de a înșela sau de a induce în eroare” – rămâne neclar și subiectiv, oferind oficialilor guvernamentali o marjă de a clasifica discursul ca fiind periculos sau fals.
Reprezentanții giganților tehnologici, inclusiv Facebook, Twitter și Reddit, s-au întâlnit cu oficialii DHS și reprezentanții CISA înaintea alegerilor din 2020 pentru a discuta despre modul în care platformele vor gestiona dezinformarea politică. Acțiunile specifice întreprinse de companiile private rămân neclare, dar rapoartele recente ale DHS indică o concentrare sporită în prevenirea campaniilor de dezinformare în mediul online.
Pe Facebook, folosind un portal numit Content Request System, oficialii guvernamentali de la DHS, precum și agenții de aplicare a legii pot trimite direct rapoarte despre postările care au fost considerate subversive sau suspecte. Deși nu este clar când a fost creat portalul sau ce criterii trebuie îndeplinite pentru ca o postare să fie eliminată, The Intercept a raportat că au fost descoperite postări suspecte despre Covid-19, retragerea din Afganistan și războiul din Ucraina.
Propaganda rusească
Cooperarea Facebook cu agențiile guvernamentale s-a confruntat mult timp cu critici, inclusiv cu rapoarte privind partajarea datelor utilizatorilor despre persoane care se confruntă cu acuzații pentru că au solicitat un avort într-un stat în care nu era legal să furnizeze date despre utilizatori.
Proprietarul Mark Zuckerberg a confirmat că platforma a cooperat cu FBI pentru a suprima raportarea de pe laptopul lui Hunter Biden, spunând că „se potrivește cu tiparul” postărilor la care trebuia să fie atenți cei de la Facebook.
„FBI-ul a venit la noi – niște oameni din echipa noastră – și a spus: „Ar trebui să fiți în alertă deoarece a existat propagandă rusă înainte de alegerile din 2016”, i-a spus Zuckerberg lui Rogan. Deși veridicitatea unor informații rămâne nedovedită, The New York Times a raportat despre e-mailurile care ar fi fost descoperite pe un laptop abandonat în Delaware, potrivit Business Insider.