Un armean ce administra o pagină de Facebook difuzând informaţii false a fost arestat după publicarea unui articol în care se afirma că premierul acestei ţări din Caucaz l-a felicitat pe preşedintele american Donald Trump pentru asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, au anunţat luni serviciile speciale armene, informează AFP.
„În 3 ianuarie, pagina de Facebook „Diana Arutiunian” a publicat o informaţie conform căreia premierul Nikol Paşinian l-ar fi felicitat pe preşedintele SUA pentru acţiunile sale împotriva unui înalt responsabil militar iranian”, a anunţat Serviciul de Securitate Naţională (SNB) al Armeniei într-un comunicat.
Potrivit comunicatului, această „informaţie falsă” a fost reluată de mass-media azere şi iraniene, două ţări ce se învecinează cu Armenia, cauzând „prejudicii importante intereselor securităţii naţionale ale Armeniei”.
Ecoul acestei publicări a fost acela că Nikol Paşanian, instalat la putere după o revoluţie paşnică în 2018, a publicat duminică o dezminţire pe propria sa pagină de Facebook. El a îndemnat de asemenea SUA şi Iranul la reţinere. La rândul său, şeful diplomaţiei armene l-a contactat telefonic pe omologul său iranian pentru a-i prezenta condoleanţe.
Generalul Qassem Soleimani, personalitate-cheie a politicii Teheranului în Irak, a fost ucis vineri într-un atac american la Bagdad.
Într-o înregistrare video difuzată împreună cu sus-menţionatul comunicat al SNB, el explică faptul că a înfiinţat această pagină în 2018, pentru „a scrie aici articole politice” şi recunoaşte că este autorul articolului în chestiune.
„Am făcut-o pentru că am opinii publice de opoziţie şi cred că este injust ca Robert Kociarian (fostul preşedinte al Armeniei urmărit în prezent pentru 'încălcarea ordinii constituţionale') să fie ţinut în continuare la închisoare”, a explicat bărbatul în înregistrarea video.
Armenia întreţine relaţii complexe cu două dintre ţările cu care se învecinează, Azerbaidjan şi Turcia, cu care frontierele sunt închise. Menţinerea bunelor relaţii cu Iranul este prin urmare crucială pentru Erevan, care rămâne apropiat şi de SUA, unde trăieşte o puternică diaspora armeană.