Facebook, acuzată că tolerează negarea Holocaustului

Facebook, acuzată că tolerează negarea Holocaustului

Facebook este somată de multă vreme să şteargă orice postare care neagă că naziştii ar fi exterminat 6 milioane de evrei. Însă conducătorii reţelei de socializare, care a ajuns la 750 de milioane de utilizatori activi în întreaga lume, refuză categoric.

Ei se justifică afirmând că simpla negare a Holocaustului, deşi "respingătoare şi ingnorantă", nu constituie totuşi un discurs de instigare la ură ("hate speech"), aşa cum este el definit în regulamentul reţelei. Facebook’s Terms of Service Policy interzice conţinutul "plin de ură, ameninţător sau pornografic, care incită la violenţă, sau conţine nuditate ori violenţă grafică sau gratuită".

"Antisemiţi, bine aţi venit pe Facebook! Cu condiţia să nu alăptaţi!"

Ceea ce i-a permis lui Michael Arrington, fondatorul blogului TechCruch, să observe că, în vreme ce Facebook este foarte atent să scoată fotografiile cu femei care alăptează, permite în schimb, proliferarea paginilor care neagă Holocaustul. "Antisemiţi, bine aţi venit pe Facebook! Cu condiţia să nu alăptaţi!" Criticii Facebook – printre care organizaţii ca Anti-Defamation League sau Global Forum for Combating Anti-Semitism – spun, însă, că negarea Holocaustului este, prin definiţie, o expresie a urii faţă de poporul evreu.

"Negarea Holocaustului este în mod esenţial o formă de antisemitism clasic", spune Deborah Lauter, directoare pentru drepturile civile şi şefa grupului de combatere a urii pe internet de la Anti-Defamation League. "Este antisemitism în sine pentru că alimentează o puternică conspiraţie care afirmă că evreii au manipulat istoria pentru a-şi impune propria viziune asupra lumii, ca să producă simpatie sau să domine omenirea. Cu alte cuvinte, am fabricat acest monstruos eveniment al istoriei pentru a ne promova planurile secrete", afirmă Lauter, citată de Daily Beast, site patronat de Newsweek .

Facebook recunoaşte dreptul oamenilor de a se afla în eroare Simon Axten, purtătorul de cuvânt al Facebook, nu este de acord cu acest punct de vedere. "Apreciem că negarea Holocaustului este respingătoare şi ignorantă, aşa cum obiectăm la multe alte idei exprimate pe Facebook. Am ajuns însă la concluzia că simplul enunţ al negării Holocaustului nu reprezintă o violare a politicilor noastre. Noi recunoaştem dreptul oamenilor de a se afla în eroare faţă de diverse evenimente istorice."

Controversa iscată în jurul libertăţii de expresie pe Facebook nu este nouă. A fost subiect de nelinişte printre grupurile evreieşti încă din noiembrie 2009. Atunci bloggerul şi avocatul Brian Cuban (fratele mult mai celebrului miliardar Mark Cuban) a sunat alarma şi a iscat un potop de reacţii. Atunci, Brian Cuban s-a revoltat faţă de achitarea în Marea Britanie a unui australian căruia Germania îi ceruse extrădarea. Australianul urma să fie judecat după ce institutul său din Adelaide afirma se că nu au avut loc omoruri în masă asupra evreilor în epoca nazistă.

Somaţie către Facebook

Scandalul care mocnea de doi ani a reizbucnit luna trecută, când un grup de supravieţuitori ai lagărelor naziste au trimis o scrisoare la Facebook, cerându-i să-şi schimbe radical politica îngăduitoare. Şi s-a mai aprins o dată marţi, când informaticianul australian Andre Oboler şi avocatul canadian David Matas, co-preşedinţi ai Global Forum’s Online Anti-Semitism Working Group, au dat publicităţii o scrisoare către Mark Zuckerberg, fondatorul şi şeful executiv al Facebook, după ce au participat la ceea ce Oboler a numit o "frustrantă" videoconferinţă cu un director pentru Europa al reţelei de socializare. Directorul ar fi ascultat politicos îngrijorările, după care ar fi repetat care este politica Facebook.

"Facem apel ca Facebook să renunţe la insistenţa cu care tratează negarea Holocaustului într-o manieră scoasă din context", i-au scris Oboler şi Matas lui Zuckerberg. "Contextul demonstrează limpede că nu există nici o diferenţă semnificativă între negarea Holocaustului şi incitarea la ură împotriva evreilor... Cerem ca Facebook să recunoasă negarea Holocaustului ca incitare la ură, să facă o declaraţie oficială în acest sens şi să facă tot ce este posibil pentru a scoate negarea Holocaustului de pe platforma Facebook." Ce înseamnă "puţin conţinut negaţionist"?

Într-un email transmis autorului articolului de pe Daily Beast, purtătorul de cuvânt al Facebook declară că "practic, ştergem marea majoritate a conţinutului care neagă Holocaustul, din cauza modului plin de ură sau ameninţător în care este redactat. Cele mai multe cazuri de negare a Holocaustului sunt însoţite de ameninţări sau afirmaţii antisemite clare, ceea ce depăşeşte limitele trasate de regulamentul nostru. Pe acestea le ştergem imediat ce ne sunt semnalate, iar efectul este că a mai rămas foarte puţin asemenea conţinut pe Facebook." Deşi Anti-Defamation League ar fi înclinată să dea credit bunelor inteţii ale Facebook şi mai ales ale purtătorului său de cuvânt, ea respinge categoric afirmaţia că pe reţeaua de socializare mai e "puţin asemenea conţinut".