Editura Evenimentul si Capital

Fabuloscopul | ALICE ÎN ŢARA NETERMINATĂ

Florin Toma
Autor: | | 1 Comentarii | 628 Vizualizari

Trăim în fiecare zi o poveste cu morală (uneori, şi umorală, şi de morală!). Ni se întâmplă mereu o fabulă care ne îmbujorează existenţa.

Suntem tot timpul eroii unei exemplarităţi epice, care ne ţine vii. Fiindcă un om fără păţanii este ca un înger fără aripi. Sau ca o fântână fără apă. Altminteri, somnul naraţiunii naşte monştri (uitaţi-vă la menajeria de strigoi, pe care suntem obligaţi s-o vizităm zilnic şi în care totul se-ntâmplă de-a-ndoaselea!). Deci, viaţa noastră e plină de întâmplări pe lângă care trecem nepăsători. Sau fără să le înţelegem adevăratul sens.

În istorisirea binecunoscută, Alice e transferată într-o ţară a minunilor, unde îşi trăieşte uimirile în mod natural. Fără stricăciuni mentale. Noi, însă, spre deosebire de puştoaica lui Carroll, într-o ţară neterminată şi spoliată de bucurie, ne trăim stupefacţiile cu anasâna. Suntem condamnaţi la năuceală forţată.

Acest eşantion de uluire zilnică, pe care scriitorul îl detectează cu fabuloscopul personal – dezghiocat din orice gest, orice faptă, orice vorbă venită din partea contemporanilor demni sau nedemni de atenţie ori respect – el vi-l dedică dumneavoastră, cititorilor. Cu un pic de nădejde. Da, ştim cu toţii că, într-o lume hâdă, până şi frumuseţea e pocită. Dar, totuşi, am speranţa că mai e loc şi de îndreptare.

Încă ceva. Atrag atenţia asupra unui echivoc semantic de fertilizare a confuziei. Aceea vesel-inconştientă, în care, din păcate, românii s-au obişnuit să trăiască periculos.

Atenţie, aşadar... Alice pleacă şi din puşcă, nu doar din poveste!

ULTIMA ORA! Toate scolile din Bucuresti, INCHISE! Cand nu se vor tine cursuri in toata Capitala

Pagina 1 din 1


Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Tag-uri: umor, morala, alice, tara, fabulaStirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI