Pe 24 iunie, în Turcia au loc alegeri anticipate, prin care Erdogan încearcă să-şi consolideze şi mai mult puterea personală. De aceea, nu se uită la bani.
Înaintea fiecăror alegeri, guvernele din Turcia îşi deschid baierele pungii oferind avantaje economice alegătorilor, mai ales pensionarilor, celor cu venituri mici, ţăranilor şi micilor negustori.
Totuşi, pachetul de „daruri” anunţat în această săptămână, înaintea alegerilor cruciale parlamentare şi prezidenţiale din 24 iunie are o amploare atât de mare încât se adresează practic întregii populaţii, scrie Al-Monitor.
Una dintre promisiunile care a stârnit cea mai mare vâlvă este ca pensionarilor să li se acorde două prime anul acesta.
Acest plan guvernamental aminteşte de promisiunile principalului partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), făcute înainte de alegerile din iunie 2015, inclusiv bonusuri similare pentru pensionari şi o creştere considerabilă a venitului minim.
Actualul partid de guvernământ, al Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) a ironizat atunci promisiunile CHP, numindu-le înşelătoare şi inaplicabile din cauza constrângerilor bugetare. Ministrul de Finanţe, Mehmet Simsek, a declarat chiar că este gata să voteze pentru CHP dacă ar reuşi să-l pună în aplicare.
Cu toate acestea, AKP face acum aceleaşi promisiuni pe care le-a ridiculizat cu trei ani în urmă. Mai întâi, a sporit venitul minim, iar acu, cu două luni înainte de alegeri, a decis să le acorde pensionarilor bonusuri de 1000 de lire (circa 240 de dolari) pentru cele mai importante două sărbători islamice din acest an, în iunie şi august.
Vicepreşedintele CHP, Aykut Erdogdu, economist de profesie, a postat pe 1 mai, pe Twitter, următorul mesaj: „Mehmet Simsek a făcut o promisiune: va vota pentru noi în aceste alegeri.”
Pachetul de promisiuni include şi alte cadouri electorale.
Ziarul pro-guvernamental Sabah a prezentat acest pachet ca fiind „o veste bună pentru 81 de milioane de oameni” – adică întreaga naţiune.
Potrivit relatării, circa 12 milioane de pensionari, ca şi membri ai forţelor de securitate deveniţi infirmi în timp ce-şi făceau datoria, ca şi rudele soldaţilor şi poliţiştilor căzuţi vor beneficia de bonusuri de 1000 de lire.
Circa 600.000 de persoane în vârstă vor avea alocaţiile aproape dublate, până la 500 de lire (circa 120 de dolari).
Circa 13 milioane de clădiri fără acte vor putea fi înregistrate, iar circa 500.000 de studenţi exmatriculaţi din diverse motive de-a lungul anilor, vor fi amnistiaţi.
Pachetul de promisiuni va viza şi diferite datorii pe care cetăţenii le au către stat, inclusiv taxe, rate la asigurările sociale, amenzi de circulaţie şi taxe de autostradă. O perioadă de graţie va fi extinsă la 36 de luni, iar cei care doresc să îşi achite aceste datorii beneficiază de o deducere cu 90% din ultimele plăţi.