Dănuţ Fleacă, directorul Direcţiei de asistenţă socială (DGASPC) a sectorului 1 a declarat, ieri, că „se va deschide în curând o unitate protejată într-un sistem public-privat, la care vor participa trei DGASPC-uri”. „Este vorba despre o fabrică cu şapte ateliere, unde vor licra 100 de persoane cu dizabilităţi”, a explicat Fleacă.
Oficialul a mai spus că la nivelul direcţiei pe care o conduce, din cei 2.000 de angajaţi, „în jur de 30-40 sunt persoane cu handicap”, explicând că politica guvernamentală de reducere a numărului de posturi nu le permite să angajeze mai mulţi.
Afectaţi şi de disponibilizările de la stat
În plus, a adăugat Fleacă, procentul de 4% angajaţi cu dizabilităţi nu poate fi pus în practică la nivelul direcţiei, pentru că aici e nevoie mai ales de personal specializat, aşa că apelează la soluţia de achiziţionare de produse realizate în unităţile protejate.
În total, în România există în jur de 400 de unităţi protejate, în care o treime sunt angajaţi cu dizabilităţi şi care beneficiază de o serie de avantaje din partea statului. Însă, potrivit unui raport al Societăţii Academice din România, doar 1% dintre angajaţii cu dizabilităţi din România lucrează în astfel de unităţi protejate, destinate lor.