Fabrica de plastifiat cadavre

Fabrica de plastifiat cadavre

La Guben, trupurile omenesti se transforma in exponate de muzeu.

Aplecat asupra unui cadavru invelit partial in folie de plastic, Joachim Bauer scobeste de zor in zona stomacului acestuia. Ia penseta si, cu mare grija, extrage cateva bucatele de tesuturi, apoi se asaza la microscop.

„Asa arata tesuturile sanatoase”, le explica el turistilor adunati ciorchine in jurul sau. „Dincolo se vad pete, unde sunt zonele bolnave”, zice indreptandu-si privirea spre un bol cu bucati de organe conservate. Copiii se inghiontesc sa poata vedea mai bine, in timp ce o parte dintre cei mari asculta ca hipnotizati lamuririle barbatului. Acesta se intoarce spre cadavru, iar grupul de curiosi avanseaza grabit spre urmatoarea incapere, in care se afla exponatele - cateva zeci de schelete si cadavre disecate, aranjate in diferite combinatii si pozitii - jucand sah, poker, sarind la inaltime sau calare pe cal.

Plastinariumul lui Von Hagen

Mii de vizitatori trec saptamanal pragul recent-inauguratului laborator de plastifiere a cadavrelor din Guben. Creatie a celebrului doctor Gunther von Hagen, „Plastinarium” este singura „fabrica” din lume unde vizitatorii pot vedea intreg procesul prin care un cadavru se transforma intr-un exponat: muschii, organele interioare, pielea - nimic nu ramane nedescoperit privirii. Omul devine doar o materie prima, buna de modelat si pus in vitrina.

Fascinatie si groaza

Dupa ani intregi de expozitii realizate in numeroase orase din lume, Von Hagen si-a vazut visul cu ochii intr-un oras care era, pana in noiembrie anul trecut, aproape inexistent pe harta. Turistii strabat sute de kilometri, pentru a vedea macabra expozitie. Anne Schmidt este din Köln si a venit la Plastinarium cu toata familia, inclusiv baietelul sau de 8 ani. „Sunt fascinata”, spune femeia. „Lui Thomas ii place foarte mult. El a mai fost cu bunicii si a inistat sa venim si noi sa vedem.”

Si Katrin Wagner (73 de ani) se arata incantata. „Cred ca as fi si eu de acord sa mi se plastifieze corpul. Daca e in folosul stiintei...”, precizeaza Wagner, cu formularul-contract in mana. Este vorba despre acordul pe care-l pot semna vizitatorii, prin care se angajeaza sa-si doneze corpul plastifierii. De la inaugurare,  s-au strans cateva zeci de astfel de formulare.

Cand moartea salveaza un oras

Intreaga locatie inspira un sentiment amestecat de fascinatie si groaza - aici se pot observa toate detaliile corpului omenesc si chiar pozitia in care sta fatul in burta mamei. „In functie de marime, este nevoie de circa 1.000-1.500 de ore pana cand un corp este acoperit cu silicon”, spune Laura Stumm, care impreuna cu colegul sau, Klaus Saenger, indeparteaza grasimea de pe umarul unui mort. „Este un job ca oricare altul”, se pun ei de acord.

„Am 56 de ani si, de cand ramasesem somer, de cinci ani, nu gaseam de lucru nicaieri”, spune Joachim Bauer, fost strungar. Dar Von Hagen i-a dat de lucru, lui si altor 32 de persoane. In urmatorii ani, el se va extinde si va angaja alti 200 de oameni. „Paradoxal, pentru prima data de la reunificare, orasul nostru a prins viata. A adus-o moartea”, conchide pensionarul Hans Rudolph.

Succes din pasiune

Bani cu si din cadavre

„Totul este stiinta si nimic mai mult. Oamenii vin aici sa se redescopere pe sine”, spune cu convingere Gunther von Hagen. Pasiunea lui pentru plastifierea cadavrelor i-a adus insa, de-a lungul timpului, bani si faima chiar si la Hollywood - exemplu este scena pokerului din ultimul film James Bond. Investitia de la Guben a fost finantata in exclusivitate de el - 3,5 milioane de euro pentru 3.500 mp. In urmatorii ani, el urmareste extinderea fabricii la 10.000 mp. Dincolo de acuzatiile privitoare la morala, Von Hagen este suspectat ca ar fi unul dintre cumparatorii de cadavre de pe piata neagra a Chinei - principalul furnizor, unde mai are mici ateliere. El sustine insa ca materia prima provine in mod legal de la „amatori”.

Ne puteți urmări și pe Google News