Într-o canisă de 5.000 de metri pătraţi din Corbeanca, Augustin Ionescu creşte câini sortiţi să fie campioni. Un pui de Akita American cu pedigree ajunge la 1.500 de euro, iar un Husky - la 800.
Când intri în canisa de 5.000 de metri pătraţi a lui Augustin Ionescu, de la marginea comunei Corbeanca, un cor de lătrături şi mârâieli fioroase fac o hărmălaie de te ia pe şiră. 65 de dulăi mai-mai să rupă gardurile de sârmă ale ţarcurilor la mirosul unui străin.
Gusti, stăpânul, îi scoate din coteţe, câte doi, pe rând, la alergat. "Nu Mai mulţi, că «Akita American» sunt agresivi", explică crescătorul. Într-o clădire alăturată, sute de trofee sunt expuse în vitrine. " Alea frumoase sunt în casă", se dă mare Gusti, medic veterinar la bază.
Casă în care alţi şapte căţei, ajunşi la vârsta senectuţii, îşi împart habitatul cu Gusti şi soţia sa. "E şi ea veterinar şi pasionată de câini. Am avut noroc", râde Augustin Ionescu. Şi-a transformat hobby-ul întro afacere care se autosusţine.
Întreţinerea lunară: 3.000 de euro
Omul creşte, pentru reproducere, doar cinci rase: Golden Retriever, Labrador Retriever, Akita American, Husky Siberian şi Jack Russel Terrier. Mai are şi o femelă de Dog german, un Collie plus alte cinci potăi cu care convieţuieşte. Îi ştie pe toţi pe nume.
Cheltuieşte pe lună 3.000 de euro pentru hrana şi întreţinerea câinilor. Başca, cel puţin odată pe atât pentru deplasările la expoziţiile din străinătate , unde participă săptămânal. Câştigurile acoperă însă cheltuielile. Puii de Golden şi Labrador îi vinde între 300 şi 500 de euro. Pentru un Akita American plăteşti de la 800 la 1.500 de euro, un pui de Husky costă între 250 şi 800 de euro, iar piticii de Jack Russel Terrier fac 500 de euro.
Lângă coteţele uriaşe, ca nişte grajduri de vaci, se află "maternitatea". Trei căţele cu puii lor se încălzesc la lumină cu infraroşii. O Golden şi o Labradoare sunt supte de câte opt puiuţi. Ultima, o Golden Retriever, mai are doar unul. "Restul i-au murit. N-au fost viabili", o mângâie Gusti, tandru, pe Nora.
75 de campioni în 15 ani
Veterinarul de 36 de ani parcă dansează cu Borg, o namilă de Akita American care, când se ridică pe labele din spate, e înalt cât stăpânul său. E una dintre vedetele sale.
"E campion european la juniori şi vicecampion mondial!", îşi laudă Gusti, arbitru internaţional de câini, prietenul necuvântător: "Diferenţa de preţ este între câinii de companie, peturile, şi cei care provin din părinţi campioni, de expoziţie. Acestora le dau şi certificat de garanţie că, dacă sunt îngrijiţi, vor lua premii. Până acum am produs, în 15 ani de când am început cu o canisă mică, de şapte ciobăneşti germani, peste 75 de campioni!".
Vinde puii mult mai ieftin decât i-ai găsi în străinătate: "Doar crescătorii cumpără câini de afară. Acolo, orice pui de campion, din orice rasă, e între 1.500 şi 2.000 de euro. Se vând bine în România, mai puţin Akita, care nu e cunoscut la noi. Dar cine îl vede se îndrăgosteşte imediat de el!".
În fiecare "cuib" sunt două-trei. Sau nici unul
La început, a fost un hobby. Cu timpul, pasiunea a transformat-o într-o afacere care se autosusţine. Profitul, zice Augustin Ionescu, e minim sau deloc.
"E un hobby costisitor pe care încerc să-l fac să se autosusţină. Nu din asta trăiesc, ci din afaceri cu petrol, dar nu în România. În fiecare weekend merg la expoziţii, în toată Europa, cu 4-9 câini. E scump transportul, medicamentele, întreţinera etc. Aici, am doi îngrijitori. Şi utilităţile costă mult", dezvăluie Gusti.
Îl costă 3.000 de euro pe lună canisa sa. Zice că e o dambla: "Nopţi nedormite, asistatul femelelor gestante când fată, pregătirile de expoziţie... Toate îţi mănâncă timp". Uneori are şi rateuri: "În fiecare «cuib», de regulă, sunt două-trei vârfuri, sau nici unul. Restul sunt doar viitori câini de companie". VIP-uri şi sfaturi
"Au cumpărat de la mine şi VIP-uri. Jean Vlădoiu, Daniel Dăianu... Da’ nu mai dau nume că, odată, despre salonul meu de cosmetică canină s-a spus că au venit acolo Năstase şi Roman cu căţeii lor. Unul s-a supărat că a apărut la ziar numele său după al celuilalt...".
Ca sfaturi pentru iubitorii de câini de rasă, Augustin Ionescu e pragmatic: "Nu se cumpără câini din târg, de la pet-shopuri, din ziare sau de pe internet. Trebuie să fie văzuţi părinţii şi studiate condiţiile în care au crescut. Nu în ultimul rând, trebuie observat temperamentul puiului, starea de sănătate şi, important, caracterul genitorilor!".