Începând din data de 1 august 2022, fabrica de alumină de la Tulcea își va suspenda activitatea, astfel că 500 de angajați din cei peste 700 urmează să fie disponibilizați. Proprietarul ALRO Slatina dă vina pe scumpiri, afirmând că aducerea aluminei din import este mai ieftină.
Gheorghe Dobra, directorul general al ALRO și președintele Consiliului de Administrație al ALUM, a transmis faptul că închiderea fabricii ALUM Tulcea vine ca urmare a costurilor prea mari de producție.
Fabrica de alumină din Tulcea se închide, din rațiuni financiare
„Criza economică generată de pandemie a fost intensificată de criza energetică din 2021 ca urmare a creșterii accelerate a prețurilor la electricitate și la gazele naturale, cu un impact negativ asupra costurilor de producție pentru alumina calcinată și aluminiul electrolitic. Costul gazelor naturale pentru o tonă de alumină este semnificativ mai mare decât prețul unei tone de alumină importată și livrată către ALRO.
Concret, alumina produsă de ALUM ar ajunge la un cost de peste 900 USD/tonă, în timp ce prețul aluminei pe piețele internaționale este de aproximativ 500 USD/tonă. Ponderea produselor energetice doar în costul total al aluminei este remarcabil de mare, ajungând la aproximativ 500 USD/tonă în 2022”, a transmis Gheorghe Dobra.
Prețurile prea mari din energie determină proprietarul ALRO să închidă fabrica
Astfel, costul gazului a crescut de zece ori, de la 18 EUR/MWh în T1 2021, la mai bine de 180 EUR/MWh în T4 2022. Energia electrică a ajuns și a depășit 500 EUR/MWh în T4 2022, de la 60 EUR/MWh în T1 2021.
Pe lângă asta, costul certificatului de emisii de CO2 a crescut la peste 90 EUR/certificat la momentul prezent, de la 25 EUR/certificat la finele anului 2020.
Producția de aluminiu a ALRO, redusă la 40% încă din anul 2021
Prin urmare, conducerea fabricii ALUM a propus Adunării Generale a Acționarilor suspendarea temporară a operațiunilor de producție de alumină ale ALUM, începând cu data de 1 august 2022, pentru o perioadă de 17 luni.
„Scopul acestor măsuri decisive, care sunt pe deplin compatibile cu tehnologia utilizată în rafinăria de alumină a ALUM, este de a conserva activele Grupului și de a menține stabilitatea financiară a Grupului la un nivel solid, pentru a fi pregătit să facă față provocărilor, în actualul mediu economic deosebit de dificil”, a explicat compania.
În 2021, compania-mamă ALRO decidea să reducă producția de aluminiu cu 60% și închiderea a trei dintre cele cinci hale de electroliză, invocând și atunci tot prețurile mari din domeniul energetic, potrivit Economedia.ro.