Evenimentul Zilei > Economie > Apare o nouă fabrică în România. Vor fi create sute de locuri de muncă. Anunțul făcut de investitorul austriac
Apare o nouă fabrică în România. Vor fi create sute de locuri de muncă. Anunțul făcut de investitorul austriac

Apare o nouă fabrică în România. Vor fi create sute de locuri de muncă. Anunțul făcut de investitorul austriac

O nouă fabrică de tractoare va fi construită la noi în țară, o investiție de peste 400 de milioane de euro. Se creează 600 de noi locuri de muncă, iar primul utilaj va ieși pe linia de producție în ultimele luni ale lui 2023.

Compania austriacă Syn Trac construiește o nouă fabrică de asamblare tractoare în România. Proiectul de la Ghioroc vine cu o investiție de peste 400 de milioane de euro și oferă 600 de noi locuri de muncă. Primul tractor va ieși pe linia de producție în luna octombrie 2023.

Anunțul a fost făcut vineri, în cadrul lansării proiectului parcului industrial al comunei Ghioroc, în care vor activa mai multe firme internaționale. Patrick Monac, managerul grupului de firme care vor activa la Ghioroc, a precizat că noua fabrică de asamblare va produce anual circa 400 de tractoare, care vor ajunge în Europa de Est.

„În acest an vom deschide fabrica de tractoare Syn Trac, iar în octombrie anul viitor vrem să iasă primul tractor de pe linie. Producţia din România va fi focusată pe toate ţările de est ale Europei şi pe Orientul Mijlociu. În acest an vom dezvolta şi proiectul pentru fabrica de remorci şi mecanisme hidraulice şi cutii de viteză. Vor fi peste o sută de locuri de muncă în prima fază, iar în patru – cinci ani vom ajunge la 600 de locuri de muncă. Investiţia va fi de peste 400 de milioane de euro, pe o suprafaţă de zece hectare. Avem deja o comandă de 1500 de tractoare, dintre care 40 pentru România”, a spus Patrick Monac în cadrul unei conferințe de presă.

Managerul grupului de firme a susținut că, în prezent, în Austria, fabrica este una robotizată și are doar 85 de angajați, care reușesc să producă în jur de 400 de tractoare anual. De asemenea, oficialul a precizat că vor colabora cu Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad pentru pregătirea studenților care vor lucra în domeniul automotive, aceștia urmând să beneficieze de burse de studiu.

Parcul industrial din Ghioroc atrage investitori străini

Stefan Putz, patronul Syn Trac, a declarat că tractoarele care vor fi asamblate în România pot atinge viteze de până la 110 km/h, sunt dotate cu capacități unice de lucru și beneficiază de tehnologii brevetate.

„De 30 de ani construiesc maşini care se găsesc acum în toată lumea. Sunt şi un mic inventator şi am găsit ceva nou la aceste tractoare, care sunt unice. De exemplu, aceste utilaje nu au motorul în faţă, ca toate utilajele, ci sub podea, iar asta ne dă posibilitatea să facem legături cu mecanisme în faţă şi spate. În 60 de secunde se face trecerea de la agricultură la lucrări comunale, la curăţenie de păduri sau alte activităţi”, a spus Stefan Putz.

În același parc industrial vor fi prezente mai multe firme, printre care un depozit regional de medicamente și o fabrică de conserve alimentare. Corneliu Popi-Morodan, primarul din Ghioroc, susține că mai sunt și alți investitori interesați de acest parc industrial.

„Parcul industrial va ocupa 15 hectare, iar până acum patru companii şi-au deschis sedii la noi. Şomajul aici este foarte mic, de 0,65%, dar mulţi dintre locuitorii comunei care lucrează în municipiul Arad sau alte zone industriale şi-au exprimat deja dorinţa de a se angaja mai aproape de casă, deci vom avea forţa de muncă necesară. Cât despre impactul asupra bugetului local al acestor investiţii, vă pot spune că va fi semnificativ în primii trei ani, pentru că doar din impozitul de 1% din valoarea construcţiilor ce vor fi ridicate se vor colecta sume importante”, a spus primarul, potrivit adevarul.ro.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: