Evenimentul Zilei > International > Extremiștii europeni strâng rândurile
Extremiștii europeni strâng rândurile

Extremiștii europeni strâng rândurile

Partidul Independenței din Marea Britanie (UKIP) s-ar putea alătura alianței de extremă-drepta, după alegerile din 25 mai, pentru a forma un grup eurosceptic puternic în Parlamentul European, declară Geert Wilders (foto), liderul olandez al Partidului Libertății, pentru The Telegraph.

Wilders se așteaptă ca Nigel Farage, președintele UKIP, să nu-și respecte promisiunea de a nu colabora niciodată cu Frontul Național (FN) din Franța. Geert Wilders și Marine Le Pen au creat Alianța Libertății Europene și conduc în sondajele de opinie din țările lor, pentru europarlamentare. Farage, care nu a exclus o colaborare cu Wilders, în ciuda viziunilor controversate ale acestuia despre imigrație și islamism, a refuzat să se alieze cu FN, care are „poziții antisemite și preju decăți înscrise în ADN-ul său”.

Conform estimărilor, alianța de extremă-dreapta ar obține cel puțin 38 de locuri în PE, din cel puțin 7 țări (Austria, Belgia, Italia, Slovacia, Suedia, Olanda și Franța). Un astfel de grup în PE ar avea dreptul să primească 2,5 milioane de euro din fonduri publice, dar ar fi mai puternic dacă cei 25 de europarlamentari, pe care ar urma să-i aibă UKIP, i s-ar alătura.